N. Nekić: Mali nasumični popis mučnih pitanja koja su ostala neodgovorena u prvoj epizodi o NDH

Vrijeme:3 min, 20 sec

Pitanja za emisiju u nastavcima NDH na HRT (emitiran prvi nastavak 20. rujna 2021.)

Gledajući prvi nastavak dokumentarne nizanke o NDH na HRT nameću se ova pitanja:

– Kada i zašto je nastala HSS?

– Kako se zove prva ulica do Hrvatskoga državnoga sabora sa sjeverne strane? Zašto?

– Kamo je nestao Jugoslavenski odbor? Kamo je nestao Londonski ugovor?

– Kamo je nestao Pašićev Memorandum po kojem Hrvatska ima samo tri kotara: Zagreb, Varaždin i Sisak?

– Kamo je nestala Država Slovenaca, Hrvata i Srba – u kojoj se ostvaruje republikanski oblik vladavine, prema Radićevoj viziji? Ta Država bi obuhvaćala: Sloveniju, Hrvatsku cjelovitu, BiH te Vojvodinu. Bez Kraljevine Srbije. Tako bi većina stanovnika bila katolička, muslimanska, a ne srpska. Zato i ulica kraj Sabora nosi datum stvaranja dogovora za tu Državu čiji život je jedva započeo, trajao kao dogovor trideset dana, da bi se ugasio.

Radić

– Kamo je nestala mornarica propale AU monarhije? Što se dogodilo s našim mornarima?

– Kamo je nestao govor S. Radića u Saboru održan 24. studenoga 1918. kojega citiraju često i to uvijek samo posljednju rečenicu o guskama u magli, a ne prvu: „Seljak hrvatski ne će ni da čuje ništa više o kralju i o caru, a isto tako i o državi koja mu se silom nameće…“?

– Kamo su nestale prve žrtve i pljačke srbijanske vojske prilikom ulaska u hrvatska područja: Vukovarske (budući general Simović provodi pokolj), ostale žrtve na čelu s onima 5. prosinca 1918. na Jelačić placu, pa redom u BiH?

– Kamo je nestala činjenica tajnoga odlaska noćnim vlakom u Beograd bez odobrenja Sabora? (Ante Pavelić – zubar, a ne poglavnik)

– Kamo je nestao tekst Miroslava Krleže “Pijana novembarska noć 1918“? Kamo je nestalo ostalo krvavo nasilje u prvim godinama prije atentata na Radića: nebrojeni Albanci ili Šiptari, kako vas je volja, 24 političke smrtne presude, 6000 mrtvih diljem Kraljevine, 3000 političkih zatvorenika, i tisuće političkih izbjeglica?

– Kamo je nestao Rapallski ugovor od 12. studenoga 1920.?

– Kamo su nestale Radićeve godine robije od 1919.-1921. godine i ponižavajuće muke te ponovljena robija 1925. godine?

– Kamo je nestala reakcija hrvatskoga naroda na srbijanske pljačke pri zamjeni krune za dinar? Kako je agrarna reforma uništila seljaka? Kome se predala hrvatska zemlja? Kako su propale hrvatske banke?

atentat

– Tko je organizirao ubojstvo Radića i drugova?

– Kamo su nestali zloglasni logori srbijanske vlasti u Kraljevini SHS?

– Kako su nestale Senjske, Sibinjske, Bjelovarske, Ličke i ostale žrtve?

– Kako se odani radićevac Stipe Javor može proglasiti ustašom? Jedini seljak koji leži na Mirogoju uz Radića.

– Koji su to ljudi ubijeni od ustaša u razdoblju od 1929.- 1941.? Njihova imena!

– Tko su istaknute žrtve ubojica po naređenju iz Beograda? (navesti imena Šufflaya i ostalih!)

– Kako su nastali ustaše? Znaju se njihova imena. Zašto se pokazuju povorke nekakve neidentificirane mase tisuća ljudi, kojoj nema početka i kraja, kad se govori o nekoliko stotina ustaša?

Pavelić

– Kamo se izgubio studij prava i diploma Ante Pavelića-poglavnika i kako je proglašen slabo obrazovanim? Imao je stotinu nevaljalih poteza, ali i taj studij prava!

– Kako se može donijeti zaključak da je hrvatsko stanovništvo bilo zadovoljno u Kraljevini SHS?

Ovo je samo mali nasumični popis mučnih pitanja koja su ostala neodgovorena u toj prvoj epizodi o NDH. Neke od govornika poznamo i ne očekujemo istinu iz njihovih usta, ali dovedeni su i srbijanski „eksperti“ za ovo pitanje, pa neki našijenci kao nova lica. Svima je zajedničko da govore o posljedicama, a o uzrocima gotovo nitko. Čudno je kako smo blizu ovim događajima: moj djed je 1895. spaljivao mađarsku zastavu zajedno sa Stipicom Radićem na Jelačić placu. I to je imalo svoj uzrok. Nikada mi nismo pohrlili pljačkati susjednu zemlju. Napisano je stotine i stotine dokumentarnih knjiga o našoj novijoj povijesti, ali ga jakovine i klasići te tvorci ovakvih nizanki moraju pročitati.

Dokumentarac će dobro poslužiti SPC i svima koji sada zajednički grade spomenik milijunskim žrtvama na drugoj obali Save. Bit će proglašen vrhunskim i prezentiran po „vascelom svetu“. Zanima me tko će se oglasiti od naših poznatih povjesničara nakon ovoga početka skandalozne epizode?!

Nevenka Nekić/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)