KLUB HRVATA: Zakonom o zaštiti i uporabi srpskog jezika i ćirilice povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

Dopredsjednik RS Josip Jerković sastao se s vijećnicima kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Klub Hrvata u Vijeću Naroda RS zajedno s dopredsjednikom Jerkovićem donijeli su prijedlog o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je i usvojen na sjednici kluba Hrvata te donešena odluka koja je upućena Vijeću Naroda RS.

Naime, u Narodnoj Skupštini RS donešen je Zakon o zaštiti, očuvanju i uporabi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Klub Hrvata smatra da je donošenjem ovog zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda te prekršen Ustav Republike Srpske. Ustavom RS jednakopravno se definira jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda kao službeni jezici a latinica i ćirilica kao službena pisma.

Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo.

Zbog svega gore navedenog klub Hrvata smatra ovaj zakon neprihvatljivim i protuustavnim a eventualnim usvajanjem predloženog zakona bit će uskraćena jednakopravnost konstititivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Uz dopredsjednika Jerkovića sastanku su prisustvovali predsjednik kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak te poslanik u Narodnoj Skupštini RS Mijo Perkunić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)