Predsjednik Joe Biden odlučno protiv zakona koji štiti nerođenu djecu u Teksasu

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Predsjednik Joe Biden najavio je u četvrtak odgovor “cijele Vlade” kako bi “osigurao” pristup pobačaju u Texasu, nakon što je u srijedu stupio na snagu novi zakon koji djelomično štiti nerođenu djecu.

U svojoj izjavi predsjednik Biden – katolik – naložio je svojoj administraciji da ispita “koje korake federalna vlada može poduzeti kako bi ženama u Texasu omogućila legalne pobačaje”.

Posjetimo, u srijedu, 1. rujna, stupio je na snagu “Texas Heartbeat Act”. Ovim se zakonom zabranjuje pobačaj u saveznoj državi od trenutka kada je moguće detektirati otkucaje djetetova srca, što se događa oko 6. tjedna trudnoće. Zakon je stupio na snagu u srijedu, nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za blokiranjem zakona u odluci 5-4. Biden je osudio ovu odluku kao “napad bez presedana na ustavno pravo žene” na pobačaj.

Biden je također izjavio da je potaknuo svoje Vijeće za rodnu politiku Bijele kuće, kao i pravne savjetnike Bijele kuće, “da pokrenu cjelokupne vladine napore kako bi odgovorili na ovu odluku”, analizirajući “koje pravne alate imamo kako bi štitili žene i one koji pružaju uslugu pobačaja”.

Nije jasno koje bi mjere administracija poduzela u primjeni teksaškog zakona. Potpredsjednica Kamala Harris, u svojoj platformi za predsjedničku kampanju 2020., obećala je da će njezino Ministarstvo pravosuđa nadzirati sve državne zakone o pobačaju.

Predloženi zakon u Kongresu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti žena, dodijelio bi ženama “pravo” na pobačaj i nadjačao bi većinu propisa o pobačaju koje su donijele savezne države.

Pro-life grupa Susan B. Anthony List pohvalila je sudsku odluku.

“Presuda Vrhovnog suda dopušta Texasu da zaštiti nerođene bebe”, izjavila je Marjorie Dannenfelser, predsjednica Susan B. Anthony List. “Zakonodavno tijelo u Teksasu, djelujući prema volji naroda, raspravljalo je i donijelo ovaj zakon s vrlo jednostavnim ciljem- da svako nerođeno dijete čije srce kuca u maternici bude spašeno od smrti. Ovako funkcionira demokracija.”

 

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo