Joanikije ustoličen, eskalacija na Cetinju

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

 

U Crnoj Gori i dalje traju nemiri zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Rano jutros crnogorska policija počela je s razbijanjem prosvjeda suzavcem. Crnogorski mediji javljaju da su prosvjednici na policiju bacali kamenje i staklene boce, a bačen je i Molotovljev koktel. Ima ozlijeđenih, među njima su, kako javlja RTCG i dva policajca. Više je osoba uhićeno. Na ulazu u Cetinje i dalje su barikade kako bi se spriječili daljnji sukobi. Kako javljaju neki mediji u regiji, srpski Patrijarh Porfirije i novi mitropolit Joanikije stigli su na ustoličenje helikopterom. Mitropolit Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je, kako javlja RTCG, nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su svećenstvo i patrijarh u Crnoj Gori svjedočili “neprijatnostima i podjelama” koje su po njemu “umjetno izazvane”.

Radiotelevizija Crne Gore (RTCG) javlja da je, uz još pet osoba koje su sudjelovale u neredima na Cetinju, uhićen i savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović. Na barikadama na potezu Cetinje-Podgorica zapaljene su automobilske gume.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da se policija koristila suzavcem i šok-bombama kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu. Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona. Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije dođu u prijestolnicu.

Prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici. Naime, postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, jer dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a. Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska pravoslavna crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

Crnogorci, između ostalog, smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje prema tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje.

 

Bild.ba/ https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo