Martinac: “Kulturom sjećanja odajemo počast žrtvama totalitarizma”

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH u srijedu je na mjestu stradanja na obali rijeke Neretve u Mostaru upalilo svijeće i položilo vijenac za sve žrtve koje su partizani na tom mjestu i drugim stratištima likvidirali 1945. nakon završetka Drugoga svjetskoga rata.

– Dostojno i civilizirano obilježavanje ovog dana je najmanja satisfakcija koja se mogla učiniti za obitelji i žrtve koje su mučki ubijene i likvidirane na jednom od tri mjesta na Neretvi, a riječ je o povratnicima s Bleiburga i drugih križnih puteva te ostalim zarobljenicima, vojnicima i civilima iz zatvora Ćelovina – kazala je tim povodom Anita Martinac, predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Po njezinim riječima, teško je utvrditi broj žrtava ali po nalazima nakon likvidacije i živim svjedočanstvima riječ je o tisućama.

Poručila je također kako da se treba konkretnije suočiti s posljedicama prošlosti te se riješiti svih zaostavština totalitarnih režima.

Povodom Europskoga dana sjećanja, Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa je raspisalo literarni natječaj na temu „Istinom do pomirbe”, a stručno povjerenstvo odabralo je rad književnika iz Knina Ante Nadomira Tadića Šutre.

Nagrađeni autor pjesme “Kočije mučenika” Ante Nadomir Tadić Šutra ističe kako je pjesma njegov mali doprinos da se konačno sazna što se to događalo tijekom Drugog svjetskoga rata, osobito poraća.

-Sve ono što sam znao ili pročitao ili proučavao iz literatura o tim tužnim mjesecima, osobito 1945. i 1946. godine, samo je mala skromna kapljica u spoznaji šta se to događalo tijekom Drugoga svjetskoga rata i poraća – kazao je nagrađeni književnik.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)