Komšić treba Izetbegoviću kako bi ga zaštitio od Bošnjaka

Vrijeme:2 min, 3 sec

Komšić je hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, to je danas i matematički dokazivo.

Problem nametanja predstavnika Hrvatima u BiH, kao i neravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u državnoj zajednici zvanoj Bosna i Hercegovina postao je i međunarodni problem.

Prije svega zahvaljujući Željku Komšiću, ili Sejdi Bajramiju novije povijesti.

Komšić lider SDA ne služi samo kao lutka za guranja prst u oko Hrvatima u BiH, on služi i kao osigurač za siguran izbor bošnjačkog člana Predsjedništva.

Bez obzira na to što govorili o fenomenu “Komšić” on je patent bošnjačke političke ljevice.

No pošto razlika u velikobošnjačkim ciljevima desnice i ljevice ne postoji često se dešava da teško zarađeni igrač crvenih pozeleni preko noći.

Bošnjačka ljevica ili kako sebe zovu “građanske stranke” prihvatili su igru u kojoj nemaju šanse u izboru svog člana Predsjedništva i vrlo su lako pod zastavom “građanskog” krenuli u akciju majoriziranja Hrvata i biranja člana Predsjedništva koji bi artikulirao bošnjačke političke ciljeve liberalnijega gledišta.

Ukratko bošnjačka desnica bi birala jednog člana Predsjedništva a ljevica drugog. Takvu sliku trenutno gledamo u Predsjedništvu BiH.

Novim izbornim zakonom u kojem bih Hrvati birali svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH doveo bi ljevicu u Bošnjaka u vrlo nezgodan položaj no ništa manje nezgodan nego Izetbegovića i stranke desnice.

Naime ako bošnjački glasači liberalnijih pogleda budu glasati za svoga predsjednika sigurna stolica SDA u Predsjedništvu se počinje ozbiljno ljuljati.

Sve dok je Izetbegović neželjene bošnjačke, glasače ljevice, zadovoljavao tim prešutnim dogovorom nudeći im poziciju hrvatskog člana Predsjedništva kupovao je mir i sigurnost stolice u kojoj sjedi Bošnjak iz SDA već preko 20 godina.

U uvjetima kada Radončić, Konaković a izgleda i Zvizdić pušu za vrat Izetbegoviću navala bošnjačkih glasača u ovom odnosu snaga možda bi značila i gubitak pozicije člana Predsjedništva iz redova SDA.

Zbog toga Izetbegović zagovara i tu “građansku opciju” koja kako tvrdi postoji zao zaseban entitet u BiH iako taj entitet opstaje i postoji samo na dijelu Federacije BiH gdje većinski žive Bošnjaci.

Zbog toga Izetbegović ne želi Izborni zakon u kojem bi Hrvati birali svoga predstavnika, ne zbog Hrvata, ne zbog “trećeg entiteta”, nego zbog sigurnosti stolice svoje stranke u Predsjedništvu BiH.

No bez obzira koliko govorili o majorizaciji, fenomenu Komšić ne treba zaboraviti da je cijeli kaos koji gledamo oko nametanja Hrvatima predstavnika je omogućila i hegemonističkoj politici Sarajeva koja uništava i ovo malo što još zovemo Bosna i Hercegovina na pladnju je donijela međunarodna zajednica u obliku visokog predstavnika.

 

Bild.ba/ https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)