Prosvjedi protiv “diktature zdravlja”

Vrijeme:2 min, 20 sec

U Francuskoj je ove subote bilo osobito žestoko: u Parizu, Toulouseu, Lyonu, Strasbourgu, Lilleu, Nizzi, Marseillesu… U preko 100 gradova su građani izašli na ulice i prosvjedovali protiv “diktature zdravlja”. Sve ih je više: prošlog vikenda ih je bilo 114 tisuća, ovog vikenda je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo kako je bilo 161 tisuća prosvjednika.

Francuska je zapravo bila osobito teško pogođena pandemijom: koronu je preboljelo gotovo 6 milijuna građana te zemlje, službene statistike govore kako je 112 tisuća osoba preminulo od ovog virusa. Obzirom na prijetnju uvijek novih sojeva virusa, francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio nove, oštrije mjere protiv pandemije. Već do ove nedjelje bi i Senat trebao prihvatiti dopunu zakona, francuski parlament je već prihvatio ovog petka.

Francuska prosvjedi1

Po toj dopuni, nalaže se obaveza cijepljenja svih osoblja u zdravstvu i skrbi, također i svi vatrogasci i drugo osoblje u spašavanju. Obaveza im je cijepiti se najkasnije do 15. rujna, inače im prijeti zabrana rada. Oštrije mjere su predviđene i za građane: već od kolovoza se mora predočiti negativni test – ili dokaz o cijepljenju za sve posjetitelje gostionica i putnike željeznica. Isto vrijedi i za posjetitelje kina, muzeja ili kazališta.

“Macron tiranin”

Nakon već više od godinu dana života u stalnim restrikcijama i ograničenjima, prosvjednici nisu uvjereni da država može i uopće treba takvim restrikcijama i prisilama diktirati život građana. Prosvjednici su pozivali na slobodu, a Macrona nazivali tiraninom. U blizini Champs Elyséesa je došlo i do sukoba s policijom gdje je više prosvjednika privedeno.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je osudio nasilje, ali francuskih ministar zdravstva je pokušao obraniti mjere koje se uvode i obećao kako će “ukinuti mjere, čim to budemo mogli.” No opet apelira na građane neka se cijepe: “Ako je 90 ili 95% stanovništva cijepljeno, onda ćemo imati 300 novozaraženih na dan, a ne 20.000. Onda ćemo živjeti s COVID-om dok ne nestane sam od sebe.”

Italija prosvjedi

Suzavac i vodeni topovi u Ateni

Nakon tolikog vremena od početka pandemije, problem vjerodostojnosti mjera nadležnih službi je sve više postao politički problem i u drugim državama. I Italija je, osobito u početku imala mnoštvo preminulih – ukupno se 128 tisuća smrtnih slučajeva službeno pripisuje koroni, ali i tamo je ove subote na tisuće ljudi izašlo na ulice prosvjedujući protiv “diktature”.

Atena okrsaji

I ta zemlja od 6. kolovoza uvodi nove, još strože propise gdje je javni život dopušten praktično samo građanima koji imaju zdravstvenu propusnicu. Ugostitelji, vlasnici kina, kazališta i drugih mjesta susreta prijete stroge kazne ako se ne drže propisanih pravila. Prosvjedi su održani i u Grčkoj nakon što je objavljeno kako se osobe određenih zanimanja obavezno moraju cijepiti. U prosvjedima je došlo i do ozbiljnih sukoba: u Ateni je policija posegnula za suzavcem i vodenim topovima nakon što su iz redova prosvjednika na policiju poletjeli “molotovljevi kokteli”.

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori