ČOLAK: Izetbegovićevo nepoštivanje dogovorenog i potpisanog glavni razlog za nemogućnost relaksiranja odnosa Bošnjaka i Hrvata

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

Činjenica je na žalost da se izmjene Izbornog zakona namjerno ne želi provesti već nekoliko godina, opstrukcija je od strane bošnjačke politike posebno izražena od potpisivanja Mostarskog sporazuma, što i nije neko veliko iznenađenje imajući u vidu slična ponašanja sa potpisivanjem i nekih drugih sporazuma, izjavio je izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mostarskim sporazumom je predviđeno i u nazočnosti međunarodnih predstavnika potpisano još u prošloj godini provesti u izbornom zakonodavstvu Odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama i sve presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se iz našeg izbornog sustava uklonio svaki oblik diskriminacije.

-Temeljni razlog ovakvog odugovlačenja jeste zadržavanje postojećeg stanja koji Bošnjacima kao većinskom narodu u Federaciji osigurava mogućnost izbora dva člana Predsjedništva BiH i znatnog utjecaja na izbor hrvatskih izaslanika u Dom maroda FBiH, a u konačnici pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entitet, kazao je Čolak za portal politika24.net.

Čolak je kazao kako hrvatski predstavnici na sastancima ukazuju na pogubnost takve politike i nesagledivih posljedica koje ona proizvodi.

-Upravo oni koji su samo na riječima najveći zagovornici izgradnje države i njenih institucija su i najveća smetnja njezine izgradnje kao države tri jednakopravna naroda i svih drugih građana koji u njoj žive, naglasio je.

Čolak smatra kako je odnose Bošnjaka i Hrvata ne samo poželjno i moguće nego i nužno relaksirati, a bilo bi, prema njegovom mišljenju, od iznimne važnosti to učiniti u u što je moguće kraćem roku.

-Upravo je nepoštivanje dogovorenog i potpisanog od strane predsjednika SDA gosp. Izetbegovića glavni razlog za nemogućnost relaksiranja odnosa između Bošnjaka i Hrvata prije svega u FBiH gdje ova dva naroda dominantno žive, smatra Čolak.

Podsjeća kako je u više navrata Izetbegović, ali i neki drugi bošnjački političari i to pred predstavnicima međunarodne zajednice stavili svoj potpis i obvezali se da jedan narod neće drugom narodu birati političke predstavnike, a to nikada nisu ispoštovali.

-Mostarski sporazum je samo u nizu još jedan zoran primjer takvog odnosa prema onom što je usuglašeno, dogovoreno i potpisano. Radi se o već ustaljenom obrascu ponašanja, a ne o nekakvom pojedinačnom slučaju. Takvi postupci nikako ne doprinose uspostavi međusobnog povjerenja, nego naprotiv djeluju demotivirajuće na postizanje i provedbu narednih dogovora, smatra Čolak.

Na upit koliko u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona pomažu predstavnici SAD i EU, Čolak kaže kako sa sigurnošću može potvrditi da su oni ne samo svjesni da je potrebno u ovoj neizbornoj godini, nego da je i nužno izmijeniti Izborni zakon BiH i Ustav BiH u ograničenom obliku kako bismo nastavili svoj europski i euroatlantski put.

-Istina, nije realno očekivati da će oni biti kreatori bilo kakvih rješenja, to je zadaća kako nam stalno ponavljaju domaćih političkih aktera, a oni nam stoje na raspolaganju u ekspertnoj i tehničkoj pomoći, ali i u političkoj podršci. Ovaj put je zaista vidljiv zajednički nastup i sinergija ovih administracija kako bismo ove probleme konačno riješili, kazao je Čolak./HMS/

Ako se promjene ne dogode, Čolak kaže kako je pitanje kako će se održati izbore po zakonu u kojem je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe po kojima se vrši popuna Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Čini se kako oni koji ne pokazuju dobru volju da do ovih promjena dođe nisu do kraja svjesni posljedica takvog ponašanja i time preuzimaju ogromnu odgovornost za europski put i europsku budućnost ove zemlje i svih njezinih naroda i građana, naglašava Čolak.

Upitan što očekujem od novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta, Čolak je kazao kako očekuje da on bude posljednji Visoki predstavnik u BiH.

-Mislim da je konačno došlo vrijeme da institucije ove zemlje preuzmu ulogu koja im temelje ustava i pozitivnih zakonskih propisa i pripadaju, a od gosp. Schmidta očekujem da u tom procesu aktivno sudjeluje, a dio svojih ovlasti transformira na ured Specijalnog predstavnika EU. Ova zemlja, sigurno ne može u ozbiljne asocijacije s EU, uz istodobno velike ovlasti Visokog predstavnika. Na koncu očekujem od novog visokog predstavnika da bude nepristran i pošteni posrednik, što se barem za neke koji su tu funkciju u BiH u prošlim mandatima obnašali sigurno ne može ustvrditi, kazao je Čolak.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo