D. Dijanović: Religija ekologizma, kao poluga “velikoga reseta”, uzima prve žrtve

Vrijeme:3 min, 21 sec

Zelene agende u budućnosti će u potpunosti transformirati zapadna gospodarstva

Katastrofalne poplave zahvatile su krajem prošloga tjedna i tijekom vikenda zapadnu Europu: Njemačku, Belgiju, Luksemburg i Nizozemsku. Utvrđeno je više od svije stotine mrtvih, no za mnogim se ljudima još traga. Poplave su zahvatile i dijelove Hrvatske, a u Novoj Gradišci je oko 80 posto kuća zatražilo pomoć vatrogasaca.

Obrana od poplava

Posljednjih godina poduzeti su određeni napori u jačanju sustava obrane od poplave (primjerice projekt Kupa na Poplave Njemackakarlovačkom području), no Hrvatsku na tome polju čeka još mnogo posla. Prema procjeni Hrvatskih voda iz 2014. godine sustav obrane od poplava funkcionalan je u opsegu od oko 70 posto. Bilo koje jače oborine (dovoljno se prisjetiti prošlogodišnjih poplava u Zagrebu, a o Gunji da ne govorimo) ukazuju na brojne nedostatke koji, opet, nisu neočekivani budući da je strateško planiranje u Hrvatskoj misterij većini protagonista na političkoj sceni Tako je recimo gradonačelniku Nove Gradiške od problematike obrane od poplava, vidimo ovih dana kad je EPPPO pokrenuo postupak zbog prevare europskih fondova, bliža praktika korupcije i zloporabe položaja.

Poplave – kao jedna od najčešćih elementarnih nepogoda koja ugrožava ljudske živote, imovinu i okoliš – su sve učestalije tako da je gradnja isključivo klasičnih pješčanih nasipa nedovoljna. Učinkovita obrana od poplava u budućnosti će podrazumijevati ne samo sanaciju postojećih hidrotehničkih objekata, nego i implementaciju novih tehnologija kao što su vodene pregrade.

Katastrofalne poplave kojima svjedočimo ovih dana već su se krenule iskorištavati od strane vjernika sekularne religije ekologizma. Hitno zabraniti fosilna goriva!, viču zeleni zeloti, a u tome im sve više sekundira i službena politika EU-a.

Poskupljenje plina

Današnji Jutarnji list donosi tako vijest kako Europska unija traži da plin za grijanje poskupi 25 posto. Tako će se, najuvjereniji su EU komesari, spasiti klima. Ni manje ni više. Naime, Europski plan za ubrzano izbacivanje fosilnih goriva u zgradarstvu fokusiran je na korisnike plinskih bojlera. Cilj je eliminirati fosilna goriva iz prometa i gospodarstva, a prema novoj EU energetskoj strategiji do 2050. u potpunosti i iz sustava grijanja.

JL naslovnica

Iako su sve ranije studije govorile o plinu kao najčišćem fosilnom gorivu nova EU zelena agenda odlučna je u tome da se kroz tridesetak godina zabrani grijanje na plin. Sjeverni tok, TANAP, TAP, ali i najavljeni plinovod iz istočnog Mediterana valjda se bezveze grade jer su neki tamo bruxelleski tomaševići odlučni u tome da plin eliminiraju iz uporabe. Zapadne zemlje kada su se razvijale kršile su sve moguće ekološke standarde gledano prema današnjim mjerilima, ali bi zato danas tu mogućnost uskratile zemljama u razvoju.

Udio EU-a u onečišćavanju planeta potpuno je minoran

Naravno, od svega na globalnoj razini ne će biti ništa.

Ni Kina (gdje se i dalje većina električne energije proizvodi od ugljena!) ni Indija ni Brazil ni druge zemlje u razvoju ne će odustati od plina ili nafte zato što je to rekao nekakav bruxelleski birokratić kojega nitko nikada nije izabrao na Zelenibilo kakvim izborima. One će i dalje koristiti plin, a ako EU glavešine misle spasiti klimu i planet restrikcijama na razini EU-a onda je cijela ta družina vrijedna jedino podsmijeha.

Naime, udio EU-a u onečišćavanju planeta potpuno je minoran i da se sutra u potpunosti zabrane plin i nafta ne će se baš ništa dogoditi jer će te energente nastaviti koristiti zemlje u razvoju. No očito je da u pozadini stoje igrači krupnoga kapitala koji već sada zauzimaju pozicije u zelenim tehnologijama.

Kako bilo, zelene agende u budućnosti će u potpunosti transformirati zapadna gospodarstva, mnogi će sektori biti žrtve „zelene transformacije“, pri čemu nije isključeno kako bi dugoročno ove agende mogle stopirati ekonomski razvoj, a sve prema ideji „odrasta“ koja tendira nametanju okolišnih ograničenja ekonomskome razvoju. Svaka religija traži žrtve, duhovne ili materijalne, a religija ekologizma, kao jedna od poluga “velikoga reseta”, najprije će se obrušiti na džepove građana u vidu penalizacije grijanja na fosilna goriva.

Socijalisti su već jednom porobili i osiromašili značajan dio svijeta. Hoće li to učiniti i drugi put, preobučeni u ruho zelenih misionara, ostaje nam vidjeti.

 

 Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)