A. Bagdasarov: Što čemu prethodi u povijesti?

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

Što čemu prethodi?

Prije osam godina (27. lipnja 2013.) nakon jednomjesečne javne rasprave objavljen je na međumrežju (internetu) Institutov pravopis hrvatskoga jezika. Institutovo je Znanstveno vijeće 4. lipnja 2013. god. na izvanrednoj sjednici usvojilo konačan tekst pravopisa te ga, kako je i najavljeno u lipnju 2012. god., kratko prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju postavilo na mrežne stranice pravopis.hr. Tadanje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2013. god. preporučilo Institutov pravopis za porabu u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Pravopis je darovan svim čitateljima Jutarnjega lista. Tvrdilo se da je mrežne stranice Institutova pravopisa posjetilo dva milijuna ljudi, a naravno, da sada posjetitelja (ili ulazaka) još više.

ZNGRH

Na veliku žalost u javnoj raspravi nije bilo riječi o Institutovu pravopisnom rječniku. Valjda ga nisu vidjeli ni recenzenti jer je u njem premnogo toga upitno i djelomice nesređeno, a očita je i nedosljednost u pojedinim primjerima. Pravopisni rječnik Institutova pravopisa primjerice ima leksikografske strukovne i stilske odrednice: glazb. (glazbeni), kem. (kemijski), poet. (poetski), razg. (razgovorno), pov. (povijesni) itd. Navest ćemo nekoliko primjera kratica uz koje je navedena strukovna odrednica pov. – povijesni. U Pravopisnom rječniku tiskanoga i mrežnoga izdanja nalazimo: HV G HV-a (Hrvatska vojska) pov. (str. 238) i ZNG (Zbor narodne garde) (str. 478). Iza kratice HV (Hrvatska vojska) imamo odrednicu pov. (povijesni), a iza ZNG (Zbor narodne garde) nema odrednice. Odrednica pov. (povijesni) označuje da se navedena kratica i njezino značenje odnosi na povijest, obuhvaća prošlost, prošlu zbilju. Ako nemamo drugu odrednicu koja se odnosi na povijest, onda se postojeća koristi danas, u sadanjem vremenu i prostoru. Je li Hrvatska vojska već otišla u povijest i više ne postoji? Zanimljivo je, uzgred budi rečeno, da u tiskanom izdanju imamo ZAVNOH G ZAVNOH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnoga oslobođenja Hrvatske) bez odrednice pov. (povijesni) (str. 475.), a u mrežnom izdanju dopunjena je odrednica pov. (povijesni).

HV

S druge pak strane imamo kraticu ZNG (Zbor narodne garde) bez odrednice pov. (povijesni). Poznato je da u Banskim dvorima 9. travnja 1991. god. održana prva sjednica Vrhovnoga državnoga vijeća na kojoj je usvojena odluka da Hrvatska mora ustrojiti vlastite oružane snage. Hrvatski je sabor 17. travnja prihvatio ustrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) unutar MUP-a. Prvi predsjednik RH-a dr. Franjo Tuđman donio je 20. travnja 1991. god. odluku o preustroju redarstvenih snaga u zasebne postrojbe Zbora narodne garde. Zbor narodne garde službeno je preimenovan 3. studenoga 1991. god. u Hrvatsku vojsku (HV). Zbor narodne garde prethodi Hrvatskoj vojsci i prelazi u povijest, a ne obrnuto. U Institutovu pravopisnom rječniku iza kratice ZNG (Zbor narodne garde) mora biti uvrštena odrednica pov. (povijesni), a iza HV (Hrvatska vojska) ništa jer i sada čuva i brani Republiku Hrvatsku. Drugo je pitanje treba li uopće navoditi stilske i strukovne odrednice u pravopisnom rječniku? Pravopis je skup propisa ili pravila koja određuju ponajprije kako valja pisati. Ako su pak te odrednice potrebne za školski pravopis, onda sve treba srediti prema stvarnoj povijesti kao u našem primjeru.

Hrvatska

I na koncu, povijest je jedna od osnovnih značajki bilo kojega društva, a znanje o prošlosti nužno je za poimanje sadašnjice i promišljanje naše budućnosti.

 

Artur Bagdasarov/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)