IZBORNI ZAKON Član DF-a o sastanku Palmera s predsjednicima stranaka: “Ne igrajte se državom!”

Vrijeme:3 min, 49 sec

Član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić oglasio se preko Facebooka o jučerašnjim susretima predsjednika političkih stranaka s američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i europskom dužnosnicom Angelin Eichhors.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

NE IGRAJTE SE SA DRŽAVOM

Danas se mogao vidjeti sav jad, neznanje, površnost nekih političara koje pretenciozno zovu liderima. Naime, kroz izmjene Izbornog zakona BiH određuje se sudbina čitave zemlje, ljudskih i građanskih prava, sudbina budućih generacija te društvenog uređenja, etnonacionalnog ili građanskog koncepta. Dragan Čović vrlo jasno artikuliše svoje stavove koje vode izmjene Izbornog zakona u pravcu daljih podjela i diskriminacije građana koji bi HDZ-u dao sve i trajno ih nacrtao na sve ključne pozicije putem nepostojećeg tkz. “legitimnog predstavljanja”. Izetbegović ne želi sam da nosi pritisak odluka, niti on to može jer vrlo dobro zna da je na stolu eventualna sahrana ili opstanak tračka nade u normalnu BiH i vješto prebacuje odgovornost na sve parlamentarne stranke jer za eventualnu i ograničenu izmjenu Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina. Uz to, bilo kakvim jednostranim pristankom na neka rješenja u korist Čovića bi trajno sahranio SDA kao političku stranku. Mada nekim starim kadrovima tj. pojedincima u SDA nije baš tako mrska ideja tkz. “legitimnog predstavljanja”, ali se srećom, malo manje pitaju. Opozicija iz RS-a, kao i SNSD, vješto potura asimetrična riješenja za izbor članova Predsjedništva BiH u FBiH i RS-u, jer to u suštini pravi od BiH konsocijaciju entiteta i kantona, što dodatno slabi državu i njene institucije i vodi ka daljoj dezintegraciji. Lider SBB-a kao loš glumac, glumi opoziciju iako nosi realno trećinu izvršne vlasti u Vladi FBiH, institucijama i javnim preduzećima te čini vlast u nekoliko kantona već 8 godina. Fahrudin Radončić je samo glumio, jer on za razliku od vlasnika Naroda i pravde Konakovića razumije makar važnost političkog momenta jer je politički pismeniji, ali koristi važan momenat za šuplje politikanstvo bez nekog jasnog stava. Nikšić je imao makar neki produktivan komentar i stav da je neprihvatljivo bilo kakvo asimetrično riješenje za izbor člana Predsjednišva BiH, mada je mogao biti i malo opširniji, jasniji i glasniji imajući u vidu da on, za razliku od NiP-a i SBB-a ima mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da se objektivno nešto i pita.

I na kraju, dolazi bivša nada SDA, vlasnik stranke koja se naziva Narod i pravda, koji nakon što je vazio pola dana medijima o diplomi gđa. Izetbegović umjesto istražnih institucija, u jednim od važnijih dana za budućnost BiH, na pitanje o njegovom stavu o izmjenama Izbornog zakona počeo da govori “da ni pod koju cijenu ne smije doći da neko tijelo, poput Vlade FBiH, provodi 4, 8 ili 12 godina i da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da – građanima BiH”. Faktički, imam osjećaj da gosp. Konaković ne zna niti o čemu je zapravo riječ ili nije svjestan šta je, od kojeg značaja i koja je tema na stolu. Kao da se naglo probudio, buncajući i halucinirajući ime SDA, tako je bar izgledao. I samo sanja dolazak na vlast i Vladu FBiH iako nema veze sa temom.

Svi zajedno ste danas “lideri”, nažalost, pokazali vrlo malo kristalno jasnih stavova građanima BiH u koje se kunete i nimalo hrabrosti, vizije, da se suprotstavite Čovićevim zahtjevima, daljim dezintegracijama, podjelama!

Vaš stav ako već težite da vas zovu “liderima” mora biti jasan i nedvosmislen, gdje bi vas i mi građani podržali a to je recimo: nema daljih popuštanja HDZ-u i SNSD-u i tkz. “legitimnog predstavljanja naroda”, nema asimetričnog izbora u dva entiteta za Predsjedništvo BiH, nema odstupanja od svih presuda Evropskog suda u Strazburu, jasno zalaganje za građansku BiH i individualna prava pojedinca koje nisu u suprotnosti sa pravima naroda u BiH, vladavina prava za sve, elektronsko i transparentno brojanje glasova bez koruptivnih radnji i krađa glasova Itd. I na kraju jasan stav i prijateljima iz EU i SAD-a da sve što želimo jesu izbori i Izborni zakon po uzoru na bilo koju zemlju članicu EU gdje je vrijednost glasa svakog građanina jednaka za sve. E, to je stav, a ne priča i trač i klevetanja jednih o drugima i to naočigled predstavnika EU i SAD-a. Sramota!

Ili možda ja puno očekujem od vas, dragi “lideri” kojima su važnije kantonalne Vlade, Vlada KS i njen budžet, neki sarajevski masni trač, jeftino politikanstvo i šibicarenje ili stav PDA centrale u Banovićima po pitanju Vlade TK od krupnih državnih pitanja, reforme Izbornog zakona po EU standardima, NATO integracija Itd.

S poštovanjem,
Mahir Mešalić, građanin BiH i ponosni član predsjedništva Demokratske fronte

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori