TOMAŠEVIĆ: Surađivat ću s Plenkovićem

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

 

Nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj Tomislav Tomašević izabran je za novog gradonačelnika Zagreba. U intervju za 24sata.hr otkriva koji će mu prioriteti biti od dana kada stupi na dužnost. Između ostalog i o roku u kojem će inicirati sastanak s premijerom hrvatske Andrejem Plenkovićem.

– Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i nužno je partnerstvo s državom kako bismo zajedničkim snagama obnovili grad nakon potresa. Volio bih da nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika dođe što prije do sastanka s premijerom Plenkovićem kako bi razgovarali o svim projektima u kojima je nužno partnerstvo Vlade i Grada, a posebno u zdravstvu kad govorimo o novoj bolnici u Novom Zagrebu ili EU financiranom projektu Dječje bolnice Srebrnjak.

HMS/https://hms.ba

 

Još u svojoj prvoj predizbornoj kampanji Andrej Plenković je isticao važnost “onih koji pridonose razvoju civilnoga društva” Nakon što je postao predsjednik vlade Plenković nije ostao na pohvalama samo. U siječnju mjesecu 2017 na jednoj od “letećih sjednica “ vlade u Sisku je, između ostalog, donesena Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu. Raspodjelom dijela prihoda od igara na sreću predlaže se izdvajanje za organizacije, i to:35,00% onima koje promiču razvoj sporta; 4,00% onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti; 11,00% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću19,31 % onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom; 4,01 %onima koje se bave tehničkom kulturom14,00% onima koje se bave kulturom1,50% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih11,18% onima koje pridonose razvoju civilnoga društva.

Plenkovićevoj Vladi očito je važniji su ” oni koji pridonose razvoju civilnoga društva” no oni koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću ili športom, jer su izdaci za njih smanjeni u odnosu na Oreškovićevu vladu. Vlada Tihomira Oreškovića u kojoj je potpredsjednik bio  Tomislav Karamarko  je u te svrhe iz istog dijela prihoda izdvojila 17,81 posto od tadašnjih 380 milijuna kuna. Ovakovim potezom Plenkovićeva Vlada doslovce otima gladnima milijune kuna i daje ih nezasitnima. Oreškovićeva Vlada je  udruge koje se bave razvojem civilnog društva financirala sa 6,88 posto. Plenković ih je izdašno nagradio sa 11,18%.

 

 

No tu i nije kraj. Na Dani otvorenih vrata udruga gdje je Plenković bio uvaženi gost poručio je kako njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo. Udruge su Plenkoviću postale i jako važni partneri.

https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-prepoznaje-vaznost-i-ulogu-organizacija-civilnog-drustva-1172153

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je naravno bio i najpoželjniji gost  na Dani otvorenih vrata udruga. Kao uvaženi gost poručio je hrvatskom puku “kako njegova Vlada prepoznaje važnost i ulogu organizacija civilnog društva te kako potiče i rad udruga i volonterstvo” 

“Uključivanje građana u sva područja društvenog djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice, te omogućava najvažnije – inicijativu građana”, naglasio je Plenković

Vlada, poručio je, prepoznaje važnost djelovanja organizacija civilnog društva, potiče i rad udruga i volonterstvo, te razvija suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnog društva, a sve to radi kroz duh partnerstva, kao i zajedničko djelovanje.

Plenković podsjeća na dva okvira za djelovanje s udrugama, institucionalni i financijski. Kad je riječ o financijskoj potpori, navodi da je u 2015. godini bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, da je za udruge i organizacije civilnog društva alocirano 1,6 milijardi kuna.

Za rad u udrugama treba motiv i energija

“S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna, već i iz fondova EU-a”, naglasio je Plenković i dodao kako je u ovoj godini planirano preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata u različitim područjima.

“Uloga organizacija civilnog društva vrlo je važna kao svojevrsni korektiv i signal za političke stranke i državne instituicije u brojnim pitanjima. Interakcija, razmjena ideja, mišljenja i prijedloga vrlo je bitna”, rekao je premijer i zahvalio svima koji rade u udrugama.

Za raditi u udrugama treba motiva, puno vremena i energije, tim više jer nije riječ o lukrativnoj aktivnosti, istaknuo je Plenković.

 

Daran Darko Bašić/Hrvatsko nebo

One thought on “TOMAŠEVIĆ: Surađivat ću s Plenkovićem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)