Luteranski pastor: Sinodalni put “forsira protestantizaciju Katoličke Crkve”

Vrijeme:1 min, 36 sec
 

Protestantski pastor njemačke crkve u kojoj je Martin Luther propovijedao, poznatoj kao “majka crkve reformacije”, upozorio je kako je Sinodalni put Njemačke Crkve “pogrešan put” koji “prisiljava na protestantizaciju Katoličke Crkve”.

U pismu poslanom njemačkom mjesečniku Vatican Magazin, luteranski pastor Alexander Garth iz crkve Svete Marije u Wittenbergu rekao je da “sa zabrinutošću” promatra i Sinodalni put i Mariju 2.0, pokret sa sličnim ciljevima.

Demokratizacija nacionalne Crkve uvijek znači da populističko, minimalno kršćanstvo postaje crkveni standard koji dovodi do banaliziranja cijele Crkve i razvodnjavanja evanđelja”, napisao je.

Takvi bi „reformatori“ u Katoličkoj Crkvi, misli pastor Garth, trebali postati protestanti jer u protestantskim crkvama „će naći sve za što se bore: žene svećenice, sinodalni ustav, vjenčane pastire, feminizam“.

Ali upozorio je da je “duhovno i fizičko stanje Protestantske Crkve mnogo gore, a posljedice sekularizacije još su poraznije nego u Katoličkoj Crkvi.”

Katolička Crkva u Njemačkoj je na pola svog vrlo kontroverznog dvogodišnjeg sinodalnog puta, koji bi se trebao završiti u veljači 2022. godine.

Njegovi zagovornici, među kojima je i većina njemačkih biskupa, smatraju ga nužnim putem za reformu Crkve nakon krize seksualnog zlostavljanja. No, kritičari puta kažu da prijeti potkopavanjem hijerarhijske strukture, autoriteta i moralnog učenja Crkve, što bi moglo dovesti do mogućeg raskola.

Maria 2.0, njemački ženski laički pokret osnovan 2019. godine kao odgovor na krizu seksualnog zlostavljanja, ima za cilj iskorijeniti ono što njegove članice smatraju seksizmom u Crkvi i, poput nekih sudionika Sinodalnog puta, zalaže se za ređenje žena i prestanak svećeničkog celibata.

Pastor Garth, koji se u pismu opisuje “kao protestant s katoličkim srcem i pastor sa propovjedaonice Martina Luthera”, rekao je da protestantizaciju Katoličke Crkve smatra “velikom nesrećom, jer ovaj svijet treba katolički profil, katoličku duhovnost, s odanošću papi, marijanskom pobožnošću i primjerom svetaca Crkve. “

Kršćanski svijet, dodao je, “treba katolički identitet, jer bi za kršćanstvo bio veliki gubitak kad bi katolička boja vjere izgubila svoj intenzitet.”

Izvor

A photo of the letter sent over Easter written by Rev. Alexander Garth. screenshot

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)