Puno općih formulacija bez konkretnih planova o članstvu BiH u NATO-u

Vrijeme:2 min, 53 sec

Bosna i Hercegovina pripremila je Program reformi, novi dokument koji bi trebao biti upućen u središte NATO-a u Bruxellesu u sklopu dogovorene suradnje između BiH i ove vojnoobrambene alijanse.

S obzirom na to da je dokument kompromis državne razine, entiteta, konstitutivnih naroda i ostalih građana, čiji su politički predstavnici sudjelovali u kreiranju dokumenta, njegov sadržaj je razvodnjen i u njemu gotovo da se ne nalazi nijedna konkretno definirana aktivnost ili plan što BiH namjerava učiniti kako bi poboljšala svoju suradnju s NATO-om. Primjera radi, interesi RS zadovoljeni su formulacijom da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u, a interesi Bošnjaka i Hrvata zadovoljeni su formulacijom da ovaj dokument predstavlja Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se inače koristi za zemlje koje teže članstvu. Međutim, kada se pogledaju konkretni prijedlozi budućih reformi, ne nalazi se nijedna konkretna referenca koja bi pružila dokaz da BiH se istinski želi pridružiti alijansi, pišu Nezavisne.com.

Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane BiH iz reda srpskog naroda, za Nezavisne je rekao da se o sadržaju dokumenta treba konzultirati s njegovim autorom, odnosno Predsjedništvom BiH, a ne s Ministarstvom obrane, ali da je on osobno zadovoljan formulacijama koje definiraju odnos BiH i NATO-a.

“U dokumentu jasno piše da on ne prejudicira članstvo, a samim tim otklonjene su sve eventualne dileme o tome što to znači. Uostalom, obratite pažnju na izjave dužnosnika NATO-a u posljednje vrijeme. Oni nikad ne govore o članstvu, već se svaka njihova diskusija svodi na suradnju za koju se BiH opredijelila. Mi u RS-u raspoloženi smo surađivati s NATO-om, i to nikad nije bilo sporno”, rekao je Okolić.

U dokumentu se navodi veliki broj općih mjesta bez konkretnih aktivnosti ili rokova, poput “BiH će nastaviti aktivnosti na jačanju sposobnosti upravljanja krizama i planiranju za izvanredne situacije, posebno kroz provođenje određenih navedenih aktivnosti”, ili rečenica u dijelu o ekonomskim politikama: “Nastavljaju se planirane aktivnosti ekonomskog razvoja.” Planovi koji se odnose na transportnu politiku definirani su kao: “Cilj Okvirne transportne politike BiH je održivi razvoj transportnog sustava u BiH, entitetima i Brčko distriktu zasnovane na očekivanom ekonomskom i društvenom razvoju zemlje.” U planovima o reformama u obrambenom sektoru napisano je: “BiH će kroz obrambeno planiranje stvoriti preduvjete da obrambene institucije i OS BiH budu sposobne izvršavati zadatke definirane zakonom i podržavati ispunjenje državnih ciljeva u oblasti sigurnosti i obrane”.

Kada je riječ o zaštiti tajnih podataka, objašnjeno je: “U okviru osobne sigurnosti državni sigurnosni organ poduzima sveobuhvatne aktivnosti kako bi se izvršila sigurnosna provjera svih osoba u BiH koje rukuju NATO tajnim podacima.” Iz ovoga se može zaključiti da trenutno tajnim podacima NATO-a u BiH rukuju osobe koje još nisu prošle sigurnosnu provjeru.

U tablicama s rokovima provođenja aktivnosti nalaze se formulacije “kontinuirano” i “tijekom 2021. godine”.

Osim što su tipske, bez konkretnih planova ili namjera, većina formulacija doslovno su prepisane iz prvog programa reformi koji je BiH uputila u Bruxelles..

Primjer je formulacija o tome da je BiH izradila komunikacijsku strategiju za javnu podršku kontinuiranom partnerstvu s NATO-om.

“Na osnovi ove strategije napravljen je akcijski plan koji će se fokusirati na kontakte s javnošću putem seminara, radionica i konferencija za ciljne skupine (lokalne vlasti, sveučilišta, nevladin sektor) i programa kontakta s javnošću čiji će cilj biti upoznati javnost u BiH o važnosti partnerstva s NATO-om”, navedeno je u dokumentu, a ovakva formulacija od riječi do riječi prepisana je iz prethodnog dokumenta koji je BiH poslala u Bruxelles.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori