Čović optimističan: Izborni zakon kako je i dogovoreno, krajem lipnja

0

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako očekuje da će sredinom svibnja doći do intenziviranja pregovora izaslanstava HDZ BiH i SDA i predstavnika međunarodnih institucija o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović smatra kako će zakon biti pripremljen i dogovoren upravo u vrijeme kako je i planirano, a to je kraj lipnja te da će se prema odredbama tog zakona sljedeće godine održati izbori.

Naše je (HDZ-a BiH i HNS-a) da vodimo taj pregovarački proces tako da u naredna dva mjeseca sve presude od one o legitimnom predstavljanju Ustavnog suda, kao i sve presude iz Strasbourga, ugradimo u Izborni zakon, a prema tom zakonu, što eventualno bude trebalo da promijenimo i u Ustavu – izjavio je Čović u petak novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Izrazio je očekivanje da pregovori neće biti na teret jednoj, drugoj ili trećoj strani, jer kako je kazao, Izborni zakon tiče se svih političkih opcija.

Dodao je kako se nada da će se u takvoj atmosferi u konačnici postići dogovor koji će se moći usvojiti u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje o problemu imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a, Čović je izrazio uvjerenje da će nositelji izvršne, zakonodavne i političke vlasti u HNŽ-a oko tog pitanja dogovoriti vrlo skoro.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH na kojoj je riječi bilo o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini, aktualnoj političkoj situaciji u BiH, kandidatskom statusu BiH za EU, održana je sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Kako je najavljeno na sjednici će se pored aktualne političke situacije u BiH, govoriti o aktivnostima na provedbi prioriteta iz mišljenja EU komisije – izmjene Izbornog zakona BiH, te ostale reforme na putu ka europskim integracijama, kao i dogovor o sazivanju Sabora HNS-a.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara