Šiljina kolumna prevedena i objavljena u uglednom slovenskom mediju!

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Posljednju, jutros na portalu Hrvatsko nebo objavljenu kolumnu kolumnista Šilje „Europska komisija štiti i plaća svoje janjičare!“ upravo je u cijelosti preveo na slovenski i, uz moju suglasnost, objavio tjednik Demokracija na svojim mrežnim stranicama. Objavit će ju i u tiskanom izdanju tog tjednika, u broju 19 za ovu godinu. To je ujedno i početak suradnje Hrvatskog neba s tim slovenskim tjednikom, koji izlazi u nakladi Nova obzorja založništvo d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani.

Šiljo: Europska komisija štiti i plaća svoje janjičare!

Zna se da je Demokracija, iako neovisno glasilo, bliska ideološki i politički vladajućoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS)njezina predsjednika i sadašnjeg predsjednika vlade Janeza Janše. SDS (bivši SDSS) stranka je takozvanog „desnog centra“ i članica kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, u kojem je i HDZ, ali i u bliskim odnosima sa strankom Fidesz predsjednika mađarske vlade Viktora Orbána.

Demokracija je kao neovisan časopis izlazila u razdoblju prelaska iz socijalizma u demokratsko društvo, 1989.-1991. Isprva je bila glasilo Slovenske demokratične zveze (Slovenskog demokratskog saveza), a zatim Demokratične opozicije Slovenije(Demokratske opozicije Slovenije) – DEMOS-a. Bio je to prvi opozicijski časopis u Sloveniji poslije g. 1945. i imao je važnu ulogu pri pobjedi koalicije Demos nad Savezom komunista Slovenije na prvim izborima g. 1990.

Prvi broj današnjega političkog tjednika Demokracija izašao je u časopisnom obliku g. 1996., na ruševinama dotadašnjeg katoličkog dnevnika Slovenec. U javnosti je Demokracija prepoznata kao „tjednik slovenskog proljeća“. Obnovljena je u kolovozu 2000. te je počela izlaziti kao revija. Danas je to ugledan politički tjednik sa sve jačom novinarskom ekipom, rastućom popularnošću i utjecajem. Njezin je slogan:  “Objavimo, kar drugi zamolčijo – Objavimo što drugi prešute”.

Šilju na slovenskomu možemo pročitati na ovoj poveznici:

https://demokracija.si/tujina/evropska-komisija-sciti-in-placuje-svoje-janicarje/

 

Primjećujemo da je tu prvi komentar ispod Šilje napad na Janšu zbog njegove protukomunističke orijentacije, a imputira mu se paranoja – izmišljanje neprijatelja, kao što je tobože činio Trump i kao što čini Orbán. Ljevičarska falanga ne spava, nego napada i kleveće. Poznato nam je takvo drsko diskvalificiranje političara i javnih osoba koje nisu po volji ljevičarskim centrima moći i iz hrvatskoga i be-ha medijskog prostora.

 

Darko Daran Bašić, glavni urednik portala Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)