Biden rekao Erdoganu da će priznati masakr nad Armencima kao genocid

Vrijeme:57 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru rekao da masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca namjerava priznati kao genocid, rekli su Reutersu izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters.

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali značio bi prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom summita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

Ni u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru ni u priopćenju turskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)