Vladin novi plan za sigurnost u prometu: Vozit će samo oni s 0,0 promila, u vozilima i detektor alkohola?

0

Izrađen je pridjelog za Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030.

Ministarstvo unutarnji poslova želi do 2030. godine za 50 posto smanjiti broj poginulih u prometnim nesrećama te broj teških prometnih nesreća. Stoga je izrađen prijedlog Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine koji je objavljen na portalu e-Savjetovanja.

Kako su brzina i alkohol kod vozača detektirani kao najčešće ubojice u prometu, u Planu se predlaže istraživanje posljedice promjene granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Sada to ograničenje iznosi 0,5 promila, osim za mlade vozače. U Planu se ne navodi bili se to ograničenje smanjilo ili, što je teže očekivati, povećalo.

Zakonski bi se također moglo odrediti da se ugradi uređaj Alcohol Interlock u vozila osoba koja su u više navrata kažnjene zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

U vozila bi se također postupno uvodio sustav za nadzor brzine koji vozače informira o njihovoj trenutačnoj brzini kretanja te ih upozorava ako voze nepropisnom brzinom.

Korištenje mobitela još je jedan od vrlo čestih uzroka teških prometnih nesreća. Stoga se u Planu navodi da će se razmotriti istražiti inovativne mogućnosti onemogućavanja vozača da se koriste mobitelom tijekom vožnje te da će predložiti rješenje kako to provesti.

Veći dio prijedloga Plana posvećen je i povećanju sigurnosti pješaka i biciklista. Tako se između ostaloga navodi mogućnost uvođenja ispita za bicikliste, izgradnju poligona za edukaciju pješaka i biciklista ali i daljnje uređenje i označavanje biciklističkih staza.

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara