Neprijateljska preuzimanja i hrvatska samobitnost

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

 

Biogradske (beogradske) „Večernje novosti” pod naslovom „Borba za srpske interese u Vašingtonu: Klaudija Teni kao peto pojačanje” (V.M. 08. 03. 2021.)  piše o srpskim lobistima unutar Kongresa SAD-a: 

„KONGRESMENKA Klaudija Teni, koja se pridružila Srpskom kokusu u američkom kongresu, peto je pojačanje koje je ova grupa zastupnika naših interesa u SAD dobila za manje od mesec dana. Srpske vlasti nadaju se da će jačanjem Srpskog kokusa uspeti da interese Srbije i srpskog naroda približe novoj vašingtonskoj administraciji u kojoj veliki uticaj imaju stari demokratski kadrovi naklonjeni Prištini i Albancima. Tenijeva je osamdesetih godina bila jedina Amerikanka zaposlena u jugoslovenskom Generalnom konzulatu u Njujorku. Tada su nastale njene duboke veze sa Jugoslavijom, koju je posećivala više puta. Dobro poznaje srpsku kulturu i govori naš jezik. Pre Tenijeve, na poziv ambasadora Marka Đurića, kokusu su se, između ostalih, pridružili i kongresmeni Dejvid Mekinli i Entoni Gonzales, kao i Frenk Mrvan.

Potpredsednik Skupštine i jedan od osnivača organizacije Kongres srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da kokus može biti veoma značajan za odnose dveju država ukoliko se sa njegovim članovima bude radilo na dobar način: – Ako budemo dovoljno aktivni, oni nam mogu pomoći da unapredimo ekonomsku saradnju, da obezbedimo ostanak Američke razvojne finansijske korporacije u Beogradu ili da pridobijemo podršku uticajnih američkih političara. Važno je da u Srpskom kokusu imamo što više članova najvažnijih komiteta poput onih za spoljne poslove, naoružanje i za budžet. Treba napraviti kombinaciju novih ljudi, koji nisu opterećeni politikom starih proalbanskih kongresmena, i starijih kadrova, koji nisu u prošlosti lobirali za Albance.

Marinković objašnjava da među članovima kokusa ima zastupnika obe partije: – Broj članova varira jer nekim kogresmenima ističe mandat, neki novi dolaze… Trenutno ima najmanje deset članova kongresa koji zastupaju interese srpskog naroda. Oni to čine, pre svega, jer dolaze iz sredina u kojima je veoma prisutna srpska dijaspora i žele da privuku i zadrže njihove glasove. Srpskim kokusom predsedavaju kongresmeni Emanuel Kliver, demokrata koji je u Kongresu još od 2005. godine, i Stiv Stivers, republikanac koji je prvi put izabran 2011.”

U svojoj kolumni 08. 03. 2021. Zvonimir Hodak piše: „Ako sam dobro upoznat, od godine 2001. Večernjakom je upravljala privatna katolička medijska zaklada Styria Medien AG iz Austrije. Prošle godine Styria je prodala 25 posto udjela Adria Mediji Zagreb, a beogradska Adria Media Grupa preuzela je u stopostotno vlasništvo Adria Medije Zagreb. Malo mutno, ali ako prevedemo na ćirilicu onda su Večernji list i 24 sata sada u vlasništvu srpske Adria Media Grupe.  Uz Večernjak i 24 sata Adria Media Grupa u Hrvatskoj ima udjele i u Storyju, Elle, Cosmopolitanu, Sensi, Men’s Healthu, National Geographicu te portalu “roditelji.hr”. Ako je to točno, a zacijelo jest, reklo bi se: klasično neprijateljsko preuzimanje, uz gromoglasnu šutnju „naših inkluzivista” i pokoji hrabri glas „protuinkluzivista” koji vapi u pustinji: Probudite se! 

Susjedi se intenzivno bore za srpske interese “na ovim prostorima” i “preko bare” i uzduž i poprijeko, što je normalno, to rade sve države. Ono što nije normalno jest to da se Hrvati ne bore posvuda za hrvatske interese (čast iznimkama). To je obveza svakog poštenog Hrvata u domovini i u emigraciji, počevši od onih koji su za to plaćeni. Borba za državu i za slobodu stalna je, ona nema kraja. Osobito je važna kad je ugrožena „hrvatska samobitnost”. A tko razuman može tvrditi da ona danas nije ugrožena?      

 

MO/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)