NJEMAČKA Zabranjen rad islamističkoj organizaciji Jamaatu Berlin

Vrijeme:1 min, 2 sec

Grad Berlin je u četvrtak zabranio rad islamističke skupine Jamaatu Berlin nakon čega su izvršeni pretresi u prostorijama ove organizacije na područjima saveznih pokrajina Berlin i Brandenburg.

„Današnjom odlukom organizaciji Jamaatu Berlin, koja se nekad zvala Tauhid Berlin, zabranjena je svaka aktivnost”, priopćio je berlinski senat za unutarnje poslove, prenosi Hina.

Istodobno je zaplijenjena imovina zabranjene organizacije a racija, u kojoj je sudjelovalo preko 850 policajaca, poslužila je između ostalog i za osiguranje dokaznog materijala.

Prema objašnjenju berlinskog senata za unutarnje poslove, organizacija Jamaatu je djelovala protiv ustavnog poretka SR Njemačke i protiv mira među narodima.

“Organizacija je podržavala oružani džihad i atentate uperene protiv civila te je propagirala kult mučenika što je povećavalo spremnost na samoubilačke napade među sljedbenicima”, stoji u priopćenju.

Jamaatu je isto tako aktivno pomagala aktivnosti tzv. Islamske države te se u više navrata zalagala za ubijanje Židova.

“Jamaatu Berlin je jedna vrlo mlada i vrlo radikalna džihadistička organizacija”, priopćio je berlinski senator za unutarnje poslove Andreas Geisel. On je dodao kako je zabrana “jasan signal” i ostalim vjerskim fanaticima.

Uzor danas zabranjenoj organizaciji je bila, još 2017. zabranjena skupina Fussilet 33 u kojoj je djelovao i Anis Amri, atentator na božićni sajam u Berlinu 2016.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori