Tzv. probosanski blok u Mostaru nema 18 već 16 vijećnika, a možda ostane i bez još kojeg

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) izjavio je sinoć za FTV da je u Mostaru prilikom izbora gradonačelnika izdana volja birača.

“Probosanski politički blok ima 18 vijećnika – dakle, većinu u (Gradskom, op hms)vijeću. Mislim da je sada bilo potpuno uredu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to da podrži. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i uredu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako mu je žao što se “probosanski politički blok” između sebe, a naročito Bh. blok, posvađao i to onemogućio.

“Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara”, kazao je te dodao kako stranke “probosanskog političkog bloka” moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari. Mislim da rade protiv BiH, kazao je.

Izbor gradonačelnika Mostara kada je kandidat HDZ BiH dr. Mario Kordić izabran sa 17 vijećničkih glasova, dok je kandidat, Džaferovićevog probosanskog, u prijevodu na hrvatski, probošnjačkog političkog bloka, SDA-ov Zlatko Guzin dobio 16 glasova, pokazao je da tzv. probosanski blok nema 18, već 16 vijećnika, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Ja ne mogu shvatiti da u Mostaru nešto može biti probosansko, izjavila je nedavno zastupnica Naše stranke Boška Ćavar, time jasno dajući na znanje raznim džeforovićima da ona ne pripada tom bloku. To je, kao i njezina kolegica Irma Baralija potvrdila i time što nije glasovala za kandidata “probosanskog bloka”.

Džaferovićev “probosanski blok” u Gradskom vijeću Mostara bez sumnje ne bi imao ni 16 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara da nije bilo fiktivnih prijava prebivališta birača iz istočnog u zapadni dio Mostara čime je ukraden najmanje jedan, ako ne i dva vijećnička mandata Hrvatima, o čemu Tužiteljstvo HNŽ vodi istragu.

Ukoliko se utvrdi su uz pomoć fiktivnih birača “probosanski blok” nezakonito stekao jedan ili više mandata na mostarskom gradskom području Jug, Zapad i Jugozapad, Središnje izborno povjerenstvo BiH bi u tom slučaju moralo poništiti, te nakon toga ponoviti izbore u tom ili tim izbornim područjima, kažu pravni stručnjaci. U tom slučaju tzv. probosanski blok mogao bi ostati bez još kojeg vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)