BOCAN HARČENKO: Hrvatima je potrebno vratiti ustavna prava. Novi Visoki predstavnik nema smisla

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da “Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH”.

Ruski diplomat je u intervjuu za TANJUG rekao da “to nije u skladu sa stavom odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i planom o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR)”.

Podsjetimo da je njemačka Vlada 20.siječnja odlučila imenovati bivšeg saveznog ministra i člana Bundestaga Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata na dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

“Na dnevnom redu Vijeća, koje se mora sastat po tom pitanju, treba biti zatvaranje Ureda visokog predstavnika, a ne imenovanje novog, što bi pokazalo da međunarodna zajednica potpuno mijenja svoj stav i da se vraća na ono što je bilo puno godina prije”, kazao Bocan-Harčenko za TANJUG.

Funkcija visokog predstavnika u BiH je, kako navodi, bila vrlo važna na početku implementacije Daytonskog sporazuma, u periodu primjene od pretežito vojne ka pretežito građanskoj primjeni tog dogovora, ali to, smatra Bocan-Harčenko, odavno pripada povijesti.

“Sada je situacija apsolutno drukčija, dužnost visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju iskoristiti bonske ovlasti u realnom životu, nema utjecaja i nitko ga ne uzima u obzir”, kaže Bocan-Haračenko.

Smatra da sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlasti entitetima u BiH i da je prihvatljiva “prijateljska pomoć” međunarodne zajednice, ali ni u kojem slučaju “nametanje” i onemogućavanje BiH u nastojanju da bude samostalna zemlja.

Na pitanje kakav je stav Rusije o tome što je kandidat za nasljednika Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika njemački političar Christian Schmidt i je li Moskva konsultirana u svezi s tim, Bocan-Harčenko kaže da se “radi o pokušaju pravljenja politika koju Zapad smatra prihvatljivom”, ali da “za Rusiju to nije prihvatljivo”.

“Ako oni (Njemačka) nude svog kandidata, vjerojatno smatraju da će on na najbolji način vršiti dužnost visokog predstavnika i da će biti više pritisaka, kako kažu na Zapadu, u korist tzv. ‘najbolje funkcionalnosti’ BiH. Ali, zapravo, misle na centralizaciju BiH, a prije svega na oduzimanje punomoći Republici Srpskoj”, kazao ruski veleposlanik u Srbiji. On je dodao da “realnost pokazuje da je neusporedivo više otvorenih problema i manjka učinkovitosti u Federaciji BiH” i da “Zapad više pozornosti treba posvetiti situaciji u tom entitetu i odgovoriti na zahtjeve hrvatskog naroda” koji je, kako kaže, “nezadovoljan položajem u BiH”.

S obzirom na suprotan stav Rusije, Bocan-Harčenko ne vidi mogućnost za postizanje potrebnog konsenzusa o pitanju visokog predstavnika u Vijeću odbora za primjenu mira, uz podsjećanje da imenovanje OHR-a nije moguće ni bez odluke i potvrde Vijeća sigurnosti UN-a.

“Stvara se vrlo teška situacija, ali gledajući sa strane, teško mi je da razumijem što, bilo tko da je na tom mjestu, čak i s političkim i državničkim iskustvom i ugledom, može učiniti u realnom životu, a ne samo na papiru”, zaključuje Bocan-Harčenko.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.