“PROBOSANSKI” BLOK (VIDEO) Izetbegović najavio koaliciju SDA i Bh. bloka na državnoj i federalnoj razini

Vrijeme:1 min, 30 sec

“Uzdam se u to da ćemo konačno napraviti jedan jak probosanski blok.”

Intervju O kanalu šef Stranke demokratske akcije i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Razgovarali su o najaktualnijim temama, s osvrtom na izbor gradonačelnika Mostara.

U Mostaru se dogodila zanimljiva situacija kada je Bh. blok pokazao određeni stupanj nejedinstva. I SDP i Naša stranka imali su svog kandidata. Te dvije stranke su zajedno na vlasti u nekim drugim sredinama. Izetbegović kaže, prema njihovom jučerašnjem prijedlogu, neće doći do toga da se oni raziđu.

– Ipak je prevladala odgovornost i oni će sačuvati Bh. blok i međusobnu suradnju. S druge strane, mi smo ovih dana s njima razgovarali i pregovarali. Imali smo intenzivne razgovore u Mostaru pa je to učinilo i da se među sobom približavamo. Tako da, ja se nadam da mi, SDA, možemo ostvariti suradnju s ljevičarskim strankama kroz dvije godine, na programu koji je sasvim sigurno sada već 99 posto jednak. Ono što mi želimo ovoj zemlji, demokraciji, građanima i narodima ove zemlje je skoro pa jednako kada su u pitanju SDA i građanske, odnosno ljevičarske stranke. Uzdam se u to da ćemo konačno napraviti jedan jak probosanski blok, kazao je Izetbegović.

Najavio je za sljedećih desetak dana sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH.

– Ali nećemo pričati o meritumu stvari, o Izbornom zakonu BiH, samo ćemo uspostaviti dinamiku onoga što želimo riješiti u sljedećih par. Tu jese Izborni zakon, ali prethodni korak je Vlada Federacije, Ustavni sud FBiH, zakoni na europskom putu, bitni zakoni u Federaciji koji stoje. Niz tema imamo i napravit ćemo pravi dinamički plan. Prvi korak mora biti Vlada FBiH, ili jaka rekonstrukcija, koja će omogućiti nastavak pregovora u dobroj volji, ili kompletna rekonstrukcija, odnosno novi sastav čitavog federalne razine, najavio je.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)