Svih šest bošnjačkih stranaka u Mostaru nema više vijećnika nebošnjaka, nego HDZ sam nehrvata

Vrijeme:1 min, 30 sec

A VOLE SE HVALITI KAKO SU MULTIETNIČKE i PROBOSANSKOHERCEGOVAČKE

Sve bošnjačke stranke zajedno, njih šest, među kojima se bar tri vole pohvaliti kako su multietničke, ili prevedeno na naše jezike, višenacionalne, nemaju više vijećnika nebošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, od samo jedne hrvatske stranke- HDZ BiH, piše HMS.

SDA, DF, SBB, PMP, SDP i Naša stranka zajedno imaju jednu vijećnicu Srpkinju- Natašu Jekić (SDA) i jednu Hrvaticu Bošku Ćavar (Naša stranka), dok HDZ BiH sam među 13 vijećnika ima i dvije vijećnice nehrvatice- Srpkinje Radmilu Komadinu i Miljanu Kovačević.

Da bi se neka stranka mogla nazivati višenacionalnom, naravno, nije dovoljno da ima nekolicinu članova ili dužnosnika “druge” nacionalnosti, već istinski višenacionalano članstvo, a i biračko tijelo. A takve stranke u BiH- da se ne lažemo-nema.

To što SDP i Naša stranka tvrde kako su multietničke te kako su to potvrdili i izbori u Mostaru jer su za njihove kandidate glasali birači i u istočnom i u zapadnom dijelu grada nije ništa drugo nego obmanjivanje javnosti i samoobmanjivanje.

Istina, jedna SDP-ova kandidatkinja za vijećnicu u Gradskom vijeću Mostara izabrana je u većinski hrvatskom gradskom području Zapad (Lamija Duranović Vinković), kao i jedna kandidatkinja Naše stranke, u većinski hrvatskom gradskom području Jugozapad (Boška Ćavar). Može li izbor ovih dviju vijećnica u zapadnom dijelu Mostara biti dokaz kako SDP i Našu stranku podržavaju i nebošnjaci? Naravno ne treba isključiti i mogućnost kako je netko od Hrvata, ili Srba, glasovao za kandidatkinje ovih dviju stranke. No, prije će biti kako je takav njihov rezultat tek potvrda činjenice da je ovaj dio grada istinski višenacionalan, gdje s većinski hrvatskim stanovnicima živi i 8.000 Bošnjaka, za razliku od istočnog Mostara, u kojem Hrvata gotovo da nema, i u kojem su sve vijećničke mandate osvojile isključivo bošnjačke stranke.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)