Zastupnicu Zovko diskreditira se zbog istine o neravnopravnosti Hrvata i zauzimanja za federalizam u EP-u

Vrijeme:7 min, 39 sec

 

 

Udruženje Bh. novinari danas je, očekivano, napalo hrvatsku eurozastupnicu Željanu Zovko jer je bez rukavica prihvatila ‘hard talk’ s voditeljicom N1. Naime, voditeljica nije postavila nijedno pitanje vezano za rad Europskog parlamenta i raspravu o izvješću o napretku BiH prema EU. Udruženje novinara umjesto da kritizira pristranost Minele Jašar Opardije je zlonamjerno iz konteksta izvuklo komentare zastupnice Europskog parlamenta (EP) Zovko.  Zato smo odlučili umjesto donošenje sudova ponuditi intervju u tekstualnome obliku iz kojega je razvidno o čemu se radi.

 

 

Minela Jašar – Opardija: Poznato nam je da ste radili kao veleposlanica BiH na više mjesta i sada predstavljate Hrvatsku u Europskom parlamentu. Je li vam problem sjediti na dvije stolice i za koga zapravo lobirate, za BiH, Hrvate u BiH ili možda za Dodikov i Čovićev plan federalizacije države?

Zovko: Mislim da ovo pitanje apsolutno izlazi iz okvira pitanja jednoga novinara i konverzacije koju bismo trebali imati jutros.

Minela Jašar – Opardija: Da, ali vrlo često vam se spočitava da lobirate za jedan narod u BiH a da to nije isključivo za BiH, vrlo često se spotiče teza da su Hrvati u BiH ugroženi, ali evo čini se imaju i svog zastupnika u Europskom parlamentu pa je vrlo legitimno pitanje za koga lobirate za BiH ili Hrvate u BiH?

Zovko: Znači Republika Hrvatska je dala 1,1 milijun hrvatskih putovnica, državljanstava od kojih je 350.000 najmanje Bošnjaka koji danas imaju hrvatsku putovnicu. Među njima je i veliki broj Srba. Sve su to građani Republike Hrvatske i Europske unije. Prema tome ono što je cilj i interes same Republike Hrvatske je da BiH postane punopravna članica Europske unije sa svim svojim vrijednostima. Lobiram za jednu europsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će biti mir i sigurnost za granice Europske unije, te neće predstavljati prijetnju za Republiku Hrvatsku. Republika Hrvatska ima veliku odgovornost i zbog okončanja rata u BiH jer je akcijom Oluja na neki način od prethodnog plana koji je trebao biti podjela zemlje 70 prema 30 posto, dovela do toga da imamo ovakav mirovni dogovor. Tako da sve stvari koje stvari koje vi, pošto ste još mladi i niste na određeni način poučili povijesti, ja pak nastojim kroz naučene lekcije nastojim pokazati javnosti da BiH i u biti odgovornost za svoj mir u stabilnost. Za to najveću odgovornost ima Republika Hrvatska koja je omogućila da se napravi mirovni sporazum.

Minela Jašar – Opardija: Da zato ste vi tu iskusniji da nam vi odgovorite na koja mi mladi još uvijek nemamo odgovore iako prilično dugo pratimo ovu prilično kompleksnu političku priču u BiH. Jer kažete sigurnost BiH u europskim okvirima, može li ona podrazumijevati federalizaciju države ili niste za tu varijantu?

Zovko: Apsolutno. Europski parlament je u svojim prethodnim rezolucijama ukazao kako vidi BiH, kao jednu normalnu europsku zemlju. Federalizam je jedan srednji put između esktremizma kojega vidimo na djelu u BiH između jednog jakog unitarizma i centralizma koji dolazi iz Sarajeva, a i poziva za separatizam koji dolazi iz Banja Luke. BiH prema Rezolucijama Europskog parlamenta jedino može naći izlaz kroz srednji put koji pružaju te posljednje rezolucije. Ali, kao što je rekao i novi izvjestitelj za BiH koji ima dugogodišnje iskustvo, i koji je na izvjestan način na tragu Cutileirova plana, je rekao BiH mora svoje rješenje tražiti na tragu Sarajevo – Banja Luka – Mostar. Nitko ne može ponuditi vama rješenje ukoliko sami na sjednete i ne dogovorite se.

Minela Jašar – Opardija: Kada smo na tome tragu i putu, kako tumačite bliske veze Dodika i Čovića, te između ostalog Milanovića i Vučića, kada je u pitanju BiH. Jesu li i to europska načela?

Zovko: Mislim da je pitanje apsolutno neumjesno. Nije moje da tumačim ništa.

Minela Jašar – Opardija: Pa evo kažete da ste iskusni i da možete odgovoriti na koja mi mladi novinari još uvijek nemamo odgovore pa s obzirom da imate snažan background da nam kažete jesu li to europska načela na kojima se dogovaraju između ostalog Dodik – Čović ili Milanović – Vučić.

Zovko: Mislim da u jednoj konverzaciji gdje mediji snose jednu itekako tešku odgovornost za mir i pomirenje ovakva pitanja apsolutno ne pridonose jednome pomirenju niti u zemlji, niti regionalnome.

Minela Jašar – Opardija: Možda da preformuliram pitanje. Da li politike koje zastupaju Čović i Dodik imaju potporu samo iz desnih krugova ili pak dolaze od vlada najvećih zemalja u Europskoj uniji i što nam to govori?

Zovko: Gospođo, ja mislim da naša konverzacija ne vodi baš nekom produktivnom kraju jer ne vidim na koji načim ćemo završiti ovaj jutrošnji razgovor. Za nekih pet minuta imam dalje sastanke. Tako da ukoliko imate nekih daljih pitanja u vezi odnosa Europskog parlamenta prema BiH vrlo rado ću vam ih odgovoriti.

Minela Jašar – Opardija: Na sjednici Europskog parlamenta govorilo se o tome da BiH mora istražiti navode o izbornim prevarama i da se Mostar spominje kao pozitivan primjer političkih promjena. Što su pokazali izbori u Mostaru, tko je ta nova oporba koja kuca na vrata do jučer neupitnog HDZ-a BiH i mislite li da može napraviti nekakvu razliku?

Zovko: Ono što su pokazali izbori u Mostaru, vidjeli smo da ne postoji nijedna stranka koja je sudjelovala u tim izborima da se nije žalila na izborni proces. Tu je pokazana jedna velika sumnja na sam izborni proces i odgovornost izbornog povjerenstva koje se nije apsolutno očitovalo po žalbama stranaka koje su sudjelovale u tome procesu. To je na veliku žalost i žalost građana Mostara. Vrlo dobro znate da sam ja rođena Mostarka i koliko sam se zauzimala da taj grad bude jedan normalan grad, te da ne bude na određeni način  diskriminiran u odnosu na Sarajevo i sve ono što dolazi iz onih krugova koji ne žele taj grad vidjeti kao ono što jeste kao jedan od najljepših  multietničkih gradova u BiH.

Minela Jašar – Opardija: A tko ne želi da vidi taj grad onakvim kakav jeste, je li to ne žele Bosanci i Hercegovci ili to ne žele neke druge sile koje se gospođo Zovko vrlo često upliću u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine? Tko ne želi Mostar vidjeti onakvim kakav jeste, mislim da ga nitko ne može znati od ljudi koji žive tu?

Zovko: Apsolutno. Ja ću vas podsjetiti i na moj upis Staroga mosta na popis svjetske kulturne baštine koji je naišao koji je naišoa na veliki otpor od nekih krugova u Sarajevu, na inauguraciju Španjolskog trga koji je isto tako naišao na veliki otpor u Sarajevu. Znači, ja godinama svjedočim na otpore koji dolaze iz Sarajeva prema Mostaru kao jednome normalnome gradu. To me strašno žalosti. To može biti rivalitet između dva grada. Ja Sarajevo volim pošto sam bila u Sarajevu student, ali Mostar ipak ostaje Mostar. Tako da ostaje da Hercegovci u biti odluče što je Mostar. I on će ostati jak i prepoznatljiv bez obzira na sve.

Minela Jašar – Opardija: Smatrate li da se upliće u Mostar i sve ono što Mostar jeste naši susjedi. Upliće li se Hrvatska, upliće li se Srbija? Evo u gostovanju koje je imao Schwartz Schilling na N1 televiziji, on kaže da se vrlo ćesto susjedi Srbija i Hrvatska prema BiH ponašaju kao svom podaniku. Slažete li se vi u tome?

Zovko: Gospodina Schwartza Schillinga sam vrlo često ugošćavala u Parizu kao jednog finog starog gospodina koji je bio visoki predstavnik i nije bio toliko aktivan kao visoki predstavnik. Raduje me da se on toliko zanima za BiHi ne bih željela komentirati, pošto imam poštovanje prema starijim ljudima koji iza sebe imaju neku karijeru. Mislim da Hercegovcima ne treba nitko da odlučuje. Oni vrlo dobro znaju kako trebaju raditi i kako da donose svoje odluke.

Minela Jašar – Opardija: Za kraj ću vas pitati kako komentirate postupak protiv Dragana Čovića koji je proračunski novac namijenjen za poplave, potrese i požare iskoristio za organiziranje obilježavanja 25. obljetnice HVO-a?

Zovko: Uopće ne znam o čemu govorite.

Minela Jašar – Opardija: To je postupak koji je jučer objelodanjen i koji će se voditi za iskorištavanje ovih proračunskih sredstava koja su bila namijenjena za poplave i požare, a iskorištena su za obilježavanje 25 obljetnice HVO-a?

Zovko: Ja sam mislila da govorimo oko procesu za nabavku respiratora.

Minela Jašar – Opardija: Između ostalog i to, ali to ne amnestira gospodina Čovića za potrošeni novac za potrese?!

Zovko: Potresa nije bilo u BiH koliko znam. Ali, iskreno ne znam o čemu govorite.

Minela Jašar – Opardija: Da, ukoliko bi se dogodilo, ali sada toga novca nema.

Zovko: Apsolutno ne znam o čemu govorite. Znači, ono što tražimo jeste jačanje pravosudnih institucija. Tražimo apsolutno funkcioniranje svih onih instrumenata u BiH koji bi doveli do povjerenja građana u sudstvo i tužiteljstvo. Mi vidimo da su često i procesi i procedure apsolutno nevjerojatni. Tako da neka događanja u BiH ostaju na granici čuđenja.

Minela Jašar – Opardija: Mnogo toga ima u BiH čemu bi se mi mogli čuditi. Mislim da će tako i ostati. Evo, nadam se da smo i mi vas jutros o nečemu informirali, pogotovo o ovome posljednjem postupku, slučaju s obzirom kako rekoste da ste profesionalniji i iskusniji. Hvala vam najljepša. Cijenimo vaše vrijeme i gostovanje u emisiji Novome danu.

Zovko: Hvala i vama i vašim gledateljima.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “Zastupnicu Zovko diskreditira se zbog istine o neravnopravnosti Hrvata i zauzimanja za federalizam u EP-u

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)