NISU GA NADZIRALI Radio na poslijeratnoj obnovi kuća pa otkrio kako je sve izgledalo: ‘Stavi se armatura pa se izvlači…’

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

 

Kako su radili? Firme otvarali, skladišta otvarali, skupljali materijale, slabe materijale ugrađivali, ljude nisu plaćali, ispričao je

Niko Tadić radio je poslijeratnoj obnovi kuća na području Sisačko-moslavačke županije te je otkrio kako se armature slabo stavljalo u kuće.

“Stavi se armatura pa se izvlači. Recimo šipki treba staviti šest u stup, oni stave četiri, ako treba biti vilica na 15 ili 20 cm stave ju na 30-40 centimetara. Ako su betonski blokovi, dolje se ni ne očisti, salije se beton“, rekao je za 24sata.

“Kako su radili? Firme otvarali, skladišta otvarali, skupljali materijale, slabe materijale ugrađivali, ljude nisu plaćali”, rekao je i dodao kako mu nije bilo isplaćeno 800 njemačkih maraka, odnosno sada 400 eura.

“Mene nitko nije nadzirao. Nisam vidio da je netko dolazio u inspekciju dok sam radio”, tvrdi, no ne otkriva ime forme za koju je radio. “Ja sam radio kod jednog, njegov sin je bio policajac. Rekao mi je: ‘Što ti hoćeš, moj je sin policajac?’ Radio sam kratko pa otišao u Zagreb. Tamo je sve bilo drugačije. Radili smo jedno 5-6 kuća u Peckom, Graberju, Brestu. Gazde nisu dale blizu papirima“, kaže Niko pa dodaje da je došao iz Bosne kao izbjeglica bez novca te nije mogao odbijati poslove i morao je raditi kako gazda traži.

Radio je zidariju i tesariju. Što se tiče korištenih materijala, i oni su, priznaje Niko, bili loši. “Na miješalicu baci lopatu cementa ili možda dvije, tri lopate vapna i to je to. Sutradan možeš pisati po njemu”, tvrdi.

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)