Izetbegović odabrao “pravi trenutak” da ponovo prijeti Hrvatima i najavljuje rušenje Daytonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH

Vrijeme:2 min, 58 sec

DAN NAKON TRAGEDIJE U POSUŠJU

Našao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a i portal Klix kojem je dao intervju, pravi trenutak da se iz Sarajeva ponovo zaprijeti Hrvatima, ali i najavi rušenje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka BiH. Dan nakon užasne tragedije u Posušju Izetbegoviću se ponovo mota po glavi “razbijanje okova”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je o sintagmi koju je Izetbegović i do sada koristio kao najavu pretvaranja hrvatsko-bošnjačke Federacije u bošnjački entitet nakon izbora 2022. “Okovi” su u Izetbegovićevoj metafori, da ne bude zabune, Hrvati, odnosno njihova ustavna ravnopravnost s Bošnjacima. Kako na Hrvate i Srbe u BiH gleda kao na unutarnje , tako, u titoističko-komunističkom maniru, na Hrvatsku i Srbiju Izetbegović gleda kao na vanjske neprijatelje, pa tako nije propustio i ovu prigodu da i ove dvije zemlje ponovo napadne. Pri tom je, kao i većina bošnjačkih političara, namjerno krivo intepretirao metaforu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o “sapunu i parfemu”.

 

 

Na pitanje novinara Klixa o “mogućim blokadama HDZ-a na višim razinama vlasti ako dogovor u Mostaru ne bude išao njima u prilog”, Izetbegović poručuje da se “nada da Dragan Čović neće uvjetovati na taj način”.

“Nadam se da neće uvjetovati tako. Dovoljno je već bilo provokacija. Bošnjaci su, ipak, pet puta brojniji. Ne može jedan uvjetovati petoricu. Mi ćemo razbiti te okove i Čović se ne bi trebao tako ponašati”, kaže predsjednik SDA, jasno najavljujući kako vlast u FBiH nakon sljedećih izbora namjerava u FBiH formirati bez izabranih predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

Ponovno je Izetbegović prozvao Tuđmana, Bobana i Šuška kazavši da su oni htjeli napraviti etnički čiste teritorije na kojima žive Hrvati ponovivši da je Bošnjacima najveći problem Dom naroda Federalnog parlamenta jer se u njemu “maltretira većina”.

“Hrvatska politika koja je na silu pokušala nešto raditi u BiH je užasno koštala Hrvate u ovoj zemlji. Tuđman, Šušak, Boban i slični, koji su mislili da naprave neke etnički čiste teritorije samo su štetu pravili Hrvatima. Mi pružamo ruku sve vrijeme. Dakle problem je u Domu naroda koji maltretira većinu. Mi, ipak, imamo pravo razmišljati kako doći do ruku u tom organu, a da manjina ne maltretira većinu. To nije protuzakonito. Ali ja se nadam da nas HDZ neće tjerati u tom smjeru i da ćemo se dogovoriti s njima, da i oni budu zadovoljni”, kazao je Izetbegović, najavljujući kako mu je plan ponovo izabrati 6 “halal” Hrvata u hrvatski klub Federalnog Doma naroda i tako uspostaviti bošnjačku vlast u FBiH.

Osvrnuo se i na odnos s Hrvatskom i Srbijom kazavši da je osam godina pokušavao iza zatvorenih vrata nametnuti pitanja koja je BiH trebala riješiti sa susjedima, ali da je naišao na blokadu.

“Mi smo morali javno izaći s tim problemima. Susjedi nam duguju milijarde KM, zbog uzurpacije zemljišta, imovine, dugovanja prema firmama i slično”, kaže Izetbegović.

Kazao je i da se i Srbija i Hrvatska trebaju ispričati BiH zbog onoga što su uradili devedesetih godina ovdje.

“Umjesto da nam se ispričaju ko Willy Brandt, te dvije države se i dalje paternalistički odnose prema BiH. Pa hrvatski predsjednik govori jako ružno o našoj zemlji. Kolinda Grabar Kitarović nikada nije uvrijedila ovu zemlju. Iznosila je neistinite navode i neutemeljene stavove, ali ono što govori Milanović da je ovo “shit country”, pa da netko treba prvo uzeti “sapun pa parfem”. To je ružno. Hrvatska politika je kriva što je ova zemlja “shit country”. Trebaju se izvinuti za to, inače će dobiti odgovor”, kazao je Izetbegović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)