HRT o tragediji u Posušju izvijestio u 32. minuti Dnevnika; na RTRS-u je to bila udarna vijest, a RTS to je učinio u 17. minuti Dnevnika

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

SRAMOTAN I NEDOPUSTIV TRETMAN S PRISAVLJA

Posušje je zavijeno u crno zbog velike tragedije koja se u Tribistovu dogodila u prvim satima 2021. godine. Mia Soldo, Marija Pavković, Žana Pavković, Mirela Rezo, Stipe Jukić, Stipe Romić, Ivan Miličević i Stipe Pavković smrtno su stradali najvjerojatnije od trovanja ugljičnim monoksidom iz plinske peći koja je grijala prostoriju vikendice u kojoj su boravili.

Iako je ova tragedija, koja je Posušje i Hercegovinu zavila u crno glavna vijest svih medija u BiH i mnogih regionalnih, Hrvatska radiotelevizija izazvala je zgražanje i bijes javnosti jer su o ovom užasnom događaju izvijestili tek u 32. minuti središnjeg Dnevnika koji se emitirao na njihovom prvom programu od 19 sati.

Iako je sam prilog urađen korektno (traje od 32:12 do 35:34) s kratkim javljanjem uživo iz Posušja te reportažom s dnevnim izvješćem o jučerašnjim nemilim događajima nedopustivo je da se ovakav događaj tretira kao nekakva drugorazredna i beznačajna vijest. Ponavljamo, u tragediji je izgubljeno osam mladih života.

Urednici sinoćnjeg Dnevnika bili su Dražen Majić i Marta Šimić Mrzlečki dok je Urednica Odjela Informativni medijski servis HTV-a Katarina Periša Čakarun.

Ilustracija koja pokazuje koliko je Tribistovo blizu Hrvatske, ako ni zbog čega drugog posuška tragedija nije zaslužila bolji tretman HRT-a | Foto: Google maps

Dnevnik pogledajte OVDJE.

Treba napomenuti i da Članak 9 stavak 1 Zakona o HRT-u glasi: Javne usluge HRT-a u smislu ovoga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavaju demokratske, socijalne i kulturne potrebe hrvatskog društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost. Stavak dva ovoga članka odnosi se na pojašnjenje stavka 1, a između ostaloga, u Zakonu stoji da je HRT dužan proizvoditi i objavljivati programe namijenjene informiranju pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske, kao i programe namijenjene javnosti u Republici Hrvatskoj koji se odnose na život, događaje i probleme Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske.

Ni komercijalne televizije s nacionalnom frekvencijom u Hrvatskoj, Nova TV i RTL, događaju u Posušju nisu pridali dovoljnu pozornost. Istini za volju, vodeći internetski portali iz Hrvatske jučer su cijeli dan iz minute u minutu pratili događaje povezane s tragedijom u Posušju i vijest je bila postavljena na glavnoj i najvidljivijoj poziciji.

S druge strane, Radiotelevizija Republike Srpske u sinoćnjem Dnevniku je emitirala prvu i udarnu vijest, petominutni prilog s javljanjem uživo iz Posušja posvetivši ovom događaju potrebnu pozornost.

Čak je Radiotelevizija Srbije (RTS) u svojem dnevniku od sinoć prilog o smrti osmero mladih u Posušju emitirala u 17. minuti ove središnje informativne emisije dok je HRT, podsjećamo, to učinio u 32. minuti.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)