Najljepši božićni dar – hrvatski dinar!

Vrijeme:10 min, 16 sec

 

Podsjetnik na prosinačke dane A.D. 1991.

20. prosinca

Prošle noći JA iz Lore tukla topovima brodogradilište. Oštetili novogradnju švedskog putničkog broda; višemilijunska šteta.

 

21. prosinca

Amerikanci priprijetili Srbiji i armiji da ne diraju u ostale republike. Ali, oni nasrću kao mahniti. Marković podnio ostavku – konačno! SAD drže da Jugoslavija više ne postoji. Cma Gora će se izjasniti u ponedjeljak. BiH se već izjasnila da prihvaća prijedlog EEZ-a. Izetbegović ponovno izabran za predsjednika. Jučer Split nadlijetali avioni na velikoj visini. Strahujemo od naknadnog bombardiranja. Jutros zračna opasnost od Istre do Paga. Navodno je Radio-Beogad javio da su “zatvorene” granice Jugoslavije. Govorio Adžić, kaže da se JA mora prestrojiti za “nove” ratne uvjete! Jezero Peruča i dalje raste. Ministar Budiša uputio prosvjedno pismo Kadijeviću…

SD u sve

22. prosinca

Jutros navratio do dr Š. Jurišića. Pričao mi o teškom stanju na zadarskom fakultetu: nema studenata, nema profesora. On i ostali iz Splita moraju dolaziti unatoč ratnoj opasnosti… Nema vode, nema struje, s prehranom je također teško. I sama politička situacija prilično je nesređena. Vratio se kući po mrzloj kiši. Večeras Tuđman pročitao poslanicu, zatim puna dva sata odgovarao na pitanja gledatelja (“U krupnom planu”).

Ponedjeljak, 23. prosinca

Bio na fakultetu. Poslije razgledao jelke kod starog “Hajdukova” igrališta (dovezli ih iz Gornjeg Vakufa). One veće su preskupe: 1000-2000 din. Velika gužva po bankama, od danas se zamjenjuju dinari za nove hrvatske dinare 1:1 (s Ruđerom Boškovićem i zagrebačkom Katedralom). Sa starima se može kupovati još samo sutra, a mijenjati ih do kraja tjedna. Nazvao urednik TV Marjan (J. Egekher) i zamolio da sutra sudjelujem sa župnikom Sv. Duje u posebnoj emisiji za Badnju večer. Večernjak u božičnom prilogu objavio Badnjaci moje mladosti, nažalost skraćeno i s dosta tiskarskih grešaka.

Hrvatski dinar

Danas su Nijemci i pismeno obavijestili Sloveniju i Hrvatsku o priznanju državnosti. Srbija i Crna Gora nisu se odazvale pozivu EEZ-a. Napadi na svim frontama se nastavljaju. Izgleda da će biti još i žešći. U BiH vre: zahtijevaju dolazak plavih kaciga. Ako ih srboarmija napadne, tražit će pomoć od Turske! Englezi i Česi se suzdržavaju od priznavanja Hratske. Srbija ponudila Grčkoj da će je podržati u napadu na Makedoniju. Crnogorci opet napadaju Ston, odbijeni su, ali zato tuku topovima. U BiH ubijen još jedan od čelnika HDZ-a. Veoma zategnuta situacija u dolini Neretve (Čapljina). Kosovo uputilo zahtjev EEZ-u da im priznaju suverenost i neovisnost, Makedonija također.

24. prosinca

Uzalud tražili bor: na Bolu, kod Prime 3, na TTT-u u Stobreču, sve rasprodano. Konačno na Nathodniku uspijeli kupili osrednji (800 din!). Ove godine prodan ih je rekordan broj: navodno su u kupovanju prednjačili bivši komunisti! Zakasnio na prijem kod gradonačelnika. Pred ulazom u dizalo stražario stasit gardist s “kalašnjikovim” – čestitah mu Božić!. Zatekao mnoštvo zvanica, ali samo šampanjac i bobići. Poslije u “Primi” i Pothodniku potrošio zadnje “jugo-dinare” na darove za moje. Kupio prvi broj novopokrenutog “Hrvatskog tjednika”. SD u božičnom prilogu objavila i moj zapis U se vrime godišća… U 21.15 došli po mene iz TV-Marjan. Rade u ratnim uvjetima u atomskom skloništu nedovršenog Doma omladine. U studiju “grijanje dobro za reumu”, ostale prostorije prava ledenica. Uvodno o Božiću govorio don I. Cvitanović. Slijedili inserti iz filma Kristov život… Spomenuh ozbiljnost trenutka, nekadanji međunarodni običaj “božičnog primirja” (treve de Noel) koje bi u našem slučaju moglo potrajati od katoličkoga do pravoslavnog Božića. Pričao o starim splitskim običajima. Podsjetio na ratne Božiće (koje su licemjerno slavili čak i partizani!), te one poratne zabranjene. Spomenuh i nedavne “jaslice u bodljikavoj žici” zbog kojih je svećenik dominikanac bio osuđen. Također ponoćke u Gospi od zdravlja na Dobrome pod milicijskim nadzorom itd. Slijedili inserti snimljeni u Velom Varošu po tekstu I. Kovačića “Božić i okolo njega”, te “božični jelovnik” iz restorana “Opatija” (šteta što nisu i nas pozvali!). Na kraju se sjetih i kolega sa zadarskog Filozofskog fakulteta koji su bez vode i struje… Emisija će se ponoviti prekosutra u 14 sati. Odvezli me kući poslije ponoći. Bura, žestoka pucnjava i eksplozije sa svih strana (valjda u čast Božića). Kod kuće me dočekao veoma lijepo okićeni bor. Popio sirup i andol.

25. prosinca (Božić)

Bura. Hladno. Hrvatski Božić pod projektilima. U većini župa ponoćke nisu održane iz sigurnosnih razloga. Udjeljujući blagoslov “Urbi et orbi” na Trgu sv. Petra, papa spomenuo i rat u Hrvatskoj. Pucalo se jučer i danas. Sinoć naši protjerali četnike u zaleđu Šibenika (navodno su topovima tukli čak i Knin!?). Veliki dio Hrvatske je u skloništima, jutros čitava Istra. U SSSR-u odlazak Gorbačova i zloglasnoga komunističkog simbola “srpa i čekića”. Ostale mu vjerne tek: Srbija, Crna Gora, Kina i Kuba! Večeras projektili i na sam Šibenik (6 ranjenih). Zauzeli Čistu Malu, oslobođene Dragišića Gradine. U Osijeku poginula jedna osoba, više ranjeno. Zrakoplovi nadlijeću Osijek, Valpovo, Vinkovce. Tuku Đakovo, Sisak, Karlovac i Gospić (osobito), Zadar i okolicu… Neki dijelovi Dubrovnika dobili poslije punih 86 dana struju – “najljepši božični dar”! U požeškoj općini više nema nijednog četničkog uporišta: povlačili se bezglavo, ostavljajući opremu i teško oružje. A de Michelis bi htio da mi ne poduzimamo protunapade! Posvuda velika radost zbog priznanja, ali i velika bol zbog poginulih, ranjenih, prognanih, stravičnih razaranja i okupiranog teritorija. Promatrači posjetili Peruču. U Sarajevu i Zenici ponovno pokušavaju mobilizirati. Vlada pozvala pučanstvo neka se ne odazove. Ukinuta je Teritorijalna obrana. Ne znaju kako se zaštiti od novog jugo-dinara. Makedonci će također imati svoj novac, upozoravaju građane neka ne mijenjaju devize za nove jugo-dinare. U Parizu biskup Notre-Dame molio za prestanak hrvatske drame. Održana je misa pod vedrim nebom za one čije su župe uništene. Nadbiskup Lyona pozvao vjernike neka podrže nastojanja hrvatskog naroda. Ipak, glavnu je ulogu odigrala Njemačka. Nadajmo se da ćemo tijekom siječnja biti ravnopravno primljeni u europsku zajednicu…

26. prosinca

U 10.30 u foyeru svečana sjednica Društva prijatelja kulturne baštine u povodu 20. obljetnice osnutka. Iscrpan referat održao inž. S. Piplović. Podjela priznanja: N. Camby, S. Muljačić, P. Petrić, N. Bezić-Božanić, M. Pera, Samostan konventualaca… Dr. Kečkemet govorio o potrebi pomlađivanja društva i postavljanju bista Gaje Bulata, J. Gotovca, I. Paraća u kazalištu; a gđa. Znidarčić o rušenju groblja i Bulatove nadgrobne ploče na Sustipanu. Poslije s I. Petrinovićem raspravljao o montiranim procesima (slučaj bana Tartalje itd), složili se da bi morali svjedočiti i nekadanji “komunistički uglednici” koji su još živi. Popodne (15 – 16.30) gledao reprizu “Badnje večeri” na TV-Marjan (na ekranu izgledam staro i iscrpljeno!). Pročitao obnovljeni Hrvatski tjednik, tanak (31 str.).

27. prosinca

U banci podigao s tekućeg računa 5.000 CRD (to je nova međunarodna oznaka za “hrvatski dinar”). I tako, dobili smo svoje novce. Golemi skokovi, a da i ne shvaćamo njihovo povijesno značenje. Presudne trenutke nikad ne doživljavamo u pravom svjetlu, nedostaje otklon.

Banditi s Topčidera pustili u opticaj novu jugo-novčanicu od 5.000 s likom Andrića i Višegradskim mostom. Dovijaju se na sve moguće načine ne bi li izmudrijali nekakav batrljak “Juge”. Milošević se danas u Skoplju sastao s Gligorovim, a Vance otišao “obrađivati” budućeg portugalskog predsjedatelja EEZ- a. Za vikend će navratiti k nama, da bi opet mutio!

U 18 sati bili na “Novogodišnjem koncertu” u HNK. Ggradonačelnik mi reče da oko 11. siječnja stiže novi šef promatrača Portugalac. Bura. Veoma hladno. U Zagrebu sjednica Sabora. Karlovac bombardiran cijelog dana: desetak mrtvih i tridesetak ranjenih. Nedaleko od Zagreba palo nekoliko raketa zemlja-zemlja. Čini mi se da Amerikanci opet mrežu pletu. Onaj senator što je bio kod Miloševića, zatim tajni razgovor Milošević-Gligorov, pa Kadijević-Izetbegović. Po svemu sudeći Amerikanci ne žele Hrvatsku, odnosno priželjkuju da nas vojska potpuno dotuče. Hoće li nas priznati 15. siječnja? Prljava igra.

29. prosinca

Poslije ručka navatio do “Labuda”: mnogo je oštećenih jedrilica od pucnjave iz sada već napuštene komande VPO. Ploče s natpisom Obala JNA skinute, a tablice kućnih brojeva prebrisane. Hotel Marjan krcat prebjega: po prozorima suše rublje. U Ambasadoru posluje Crveni križ. Vratio se u sumrak. U Sv. Dominiku posjetio slikoviti “betlehem” od kamenja iz ruševina – simbol Vukovara.

Ponedjeljak, 30. prosinca

Dubrovačka luka opet blokirana. Danas napadnuto iz zraka i topovima oko 20 gradova. Ofenziva hvata maha. Prijete i Makedoniji. Vojska u pokretu na Kosovu: blokirano nekoliko sela, pucnjava, ima mrtvih. U Lisabonu razgovori: Van den Broek, Vance, Carrington i Pinhero. Vance je posjetio i Soaresa. Stigli predstavnici srbijanski i crnogorski. Izgleda da masoni (socijalističke vlade) djeluju svestrano i sinkrono. Očito je da podržavaju Srbiju. Sada opet Vance govori o nekakvom savezu samostalnih država. Devizna štednja na bankama ostaje blokirana: nećemo moći njome raspolagati sve do 1995! Još se ne zna hoće li uopće isplaćivati kamate. Jadno! Izašao drugi broj Hrvatskog tjednika, opet mršavo.

Slušajući u 22 sata “Kroniku dana” pribilježio: Agresor pojačava napade. Protekle godine u svijetu poginula čak 84 novinara – samo u Hrvatskoj 21. Večeras još jedan: Živko Krstičević, snimatelj američke TV mreže WTN, a dvojica stranih su ranjeni. Karlovčani i Dugorešani u skloništima. Tuku ih teškim topovima i višecijevnim bacačima, napadaju zrakoplovima: pet poginulih i 17 ranjenih civila, otprilike toliko i vojnika. Na Otočac rakete i 2 kasetne bombe. U Novoj Gradiški steže se obruč oko srpsko-četničke soldateske. Djeluju neprijateljski topovi i tenkovi. Oboren helikopter. (Novo oružje hrvatskih boraca?). Zrakoplovi u Novskoj raketirali civilne objekte, samo materijalna šteta. Odbijeni pješadijski napadi. U Pakracu žestoke borbe: više poginulih i ranjenih. Sisak napadaju topovima iz Petrinje: opet velika razaranja. Po 19. put posjetili ga EEZ promatrači. U Gospiću zračna i opća opasnost: kombinirani pješadijski i topnički napadi. Naši uzvratili i odbili ih. Zrakoplovi ispuštali “paučinu”. Po Zadru, poslije 21. sata, opet padaju topnički projektili. Zrakoplovi raketirali Zemunik Donji: nema žrtava, štete velike. Napadi na Šibenik prestali tek navečer, pokušani proboj odbijen, topništvo uzvratilo. Protuzrakoplovne snage oborile MIG. Na Perući ponovno zatvoren odvod, prijeti opasnost od preljeva, Nijemci zahtijevaju međunarodni nadzor brane. U Valpovu se napad nastavlja: opća opasnost, rakete, granate, stanovništvo će i ovu noć provesti u podrumima. Opet napadnut istočni dio đakovačke općine. U Nemetinu dogovor o prekidu vatre. Po okolici Osijeka odjekuju detonacije: stigli belgijski senatori i famozni Panella. S područja Vukovara i Vinkovaca Hrvati se protjeruju, a ostalo pučanstvo očekuje dolazak plavih kaciga. Djelomična blokada dubrovačke luke: trajektima zabranjeno isplovljavanje i uplovljavanje. Popodne propustili “Libumiju” u Bari, zatim “Iliriju” iz Korčule. Zrakoplovi nadlijeću. Neprijateljske se linije pomiču. U Zagrebu živa diplomatska aktivnost: stigli ruski konzul i član američkog Kongresa…

Pa da nismo u pravom ratu!

31. prosinca

Zadnji dan krvave hrvatske godine. Jedne od najdramatičnijih u njezinoj povijesti. Stanje na frontama nikad gore. U Zadru kritično. Popodne se građanima obratio zapovjednik obrane i kazao da moraju prijeći u protunapad (tek sada?), upozorio neka se spuste u skloništa. Karlovac i još neki gradovi pretvaraju se u novi Vukovar. U Bosni velika uznemirenost: Hrvati napuštaju sela i bježe u Slavonski Brod. U Trebinju i Mostaru napeto. U Beogradu Vance razgovarao s Miloševićom, Kadijevićem i Jovićem o novom prijedlogu saveza država!!! Stupidno, samo Amerikancima svojstveno. Sva razaranja i svi mrtvi padaju na njihovu dušu. Hrvatska je toliko izranjena, ne znam što je još čitavo u ugroženim područjima. Nitko nas dosad nije toliko uništavao. Nikad toliko ubijao. Mekano srce hrvatsko ne smije zaboraviti! Hoćemo li biti dovoljno pametni (eh, ta hrvatska pamet!) i jednom zauvijek otpisati Srbe? Nadam se da će Split biti pošteđen, barem do 5. siječnja – do tog datuma trebaju odseliti obitelji srbo-oficira, a valjda i vojska iz Lore. Šeparović je uputio pismo portugalskom ministru vanjskih poslova koji je dobrim dijelom kriv za naše nedaće. Hoće li se išta promijeniti? Inače europska “dvanaestorica” već su danas priznala sve (osim dvije) bivše sovjetske države (republike) – one dakle udovoljavaju njihovim zahtjevima, a mi ne. Uvijek je bilo teško Hrvatom biti, danas najteže! Sve više shvaćam da se je i o prošlom ratu obilno lagalo, kao što se laže i danas. Po svoj prilici ustaše nisu počinile ni trećinu “zločina” koje im već pedesetak godina pripisuju. Potvrda su i splitski dani pod NDH kad je u gradu smaknuto tek nekoliko talaca. Zato su “oslobodioci” obilato “likvidirali” i 1943. i 1944. i 1945…. Ali o tome se šuti! Hoćemo li ikad uspjeti saznati pravu istinu? Hoće li svjetska javnost ikad ispraviti Hrvatima počinjenu nepravdu?

U Dubrovniku, točno u ponoć, u franjevačkoj crkvi bit će “Koncert za mir”: komorni orkestar iz Toulousea (stižu preko Barija) i neka američka pjevačica. Prisustvovat će Kouchner, Simone Veil, Domljan i još neki uglednici…

 

Frano Baras/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori