AMERIČKI DIPLOMATA PALMER: Pozivamo sve lidere da se posvete uzajamnom poštovanju, miru i pomirenju u BiH

Vrijeme:2 min, 2 sec

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Matthew Palmer obratio se porukom povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Danas smo se sastali da bismo obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma i želimo vam svima čestitati na vašim postignućima i očuvanju mira. Sjedinjene Države s našim partnerima iz međunarodne zajednice ponosne su što su imale učešće u izradi tog Sporazuma, iako shvažamo da su građani Bosne i Hercegovine donijeli konačnu odluku da grade budućnost za sebe, svoju djecu i generacije koje dolaze. Dok obilježavamo ovu prekretnicu, Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost Bosne i Hercegovine u narednih 25 godina”, navodi Palmer.

Bosna i Hercegovina ima potencijal da ispuni obećanje mira kroz ostvarenje svog euroatlanskog potencijala, poručuje.

“To znači bolju ekonomsku situaciju koja će omogućiti otvaranje novih neophodnih radnih mjesta da bi se mladi ljudi zadržali u zemlji, podstakle inovacije i poduzeništvo. To znači poboljšanje u oblasti vladavine zakona i borbi protiv korupcije, kao i pouzdanu lokalnu i državnu upravu koja radi za građane Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica spremna je pomoći u stvaranju takve budućnosti, ukoliko lideri Bosne i Hercegovine budu djelovali u tom pravcu. Apeliramo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU. To je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Jačanjem odgovornosti, boljim upravljanjem, i usklađivanjem zakona s odlukama Europskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina konačno će ostvariti budućnost kakvu njeni građani žele. Pozivam vas da uzmete učešće u građanskom aktivizmu, da zahtijevate promjene i smatrate svoje lidere odgovornim. Recite im čemu se nadate u narednih 25 godina”, poruka je Palmera.

Ured visokog predstavnika igrao je i igra vitalnu ulogu u unaprijeđenju stabilnosti, funkcionalnosti i institucionalnih kapaciteta koji su potrebni Bosni i Hercegovini kako bi zauzela svoje mjesto u euroatlanskoj zajednici, naveo je.

“OHR nastavlja igrati ključnu ulogu u praćenju i omogućavanju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma da bi ova zemlja mogla ispuniti kriterije za okončanje međunarodne supervizije. Na kraju, čestitamo građanima Bosne i Hercegovine na miru koji danas slave i pozivamo sve lidere da se posvete uzajamnom poštovanju, miru i pomirenju. Čestitamo vam na ostvarenom napretku i unaprijed se radujemo narednih 25 godina koje će biti obilježene novim poglavljem u kojem će Bosna i Hercegovina biti članica euroatlanske zajednice. Puno vam hvala”, stoji u poruci Palmera.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo