PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH DODIK: Nećemo podržati odluku o povećanju NATO snaga u BiH, nastavljamo suradnju s Rusijom

Vrijeme:1 min, 41 sec

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH, koje zagovaraju američki kongresmeni, a očekuje Sarajevo.

Dodik je istaknuo da se povećanje snaga NATO u BiH, posebno u distriktu Brčko, ne može ostvariti bez odluke Predsjedništva BiH i njegove suglasnosti, pojasnivši da nijedna vojna sila ne može ući u BiH bez sporazuma i konsenuza u Predsjedništvu.

“Kako će oni sad stacionirati snage, ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga”, naglasio je Dodik.

On je za RTRS izjavio da Republika Srpska u svom programu nema secesiju.

“Ali nismo spremni trpjeti stalne najave kako treba ukinuti Republiku Srpsku. I sad poručujem, ako netko hoće da ukine Republiku Srpsku, mi više nemamo što tražiti u BiH”, poručio je Dodik.

On je kazao da to nije ništa pogrešno. “To je zdravorazumski i što tu nije politički korektno. Politički je nekorektno to što netko traži ukidanje Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da srpski narod ima pravo na slobodu i samostalnost.

“Ovaj narod svoju slobodu upražnjava tako što samostalno donosi svoje odluke i neće dozvoliti da netko drugi u njegovo ime odlučuje”, naglasio je Dodik.

Suradnja Republike Srpske i Rusije bit će nastavljena u političkom, ekonomskom i svakom drugom obliku, bez obzira na pritiske i Zapada i političkog Sarajeva, poručio je Dodik.

“Ruska uloga u Republici Srpskoj i BiH je konstruktivna i neosnovan je napad i pojedinih zemalja Zapada, ali i ostala dva člana Predsjedništva, koji ističu da Rusija ima negativan utjecaj na BiH”, kazao je Dodik.

Uoči sutrašnje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srpskoj i BiH Dodik je izjavio za RTRS da će se Lavrov sastati sa sva tri člana Predsjedništva, ali i da će on imati odvojen sastanak s njim.

Prema saznanjima Srne, Lavrov će se sutra u Istočnom Sarajevu prvo sastati sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i dužnosnicima iz Republike Srpske.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)