Karolina Vidović Krišto: POJAŠNJENJE ANDREJU PLENKOVIĆU ŠTO JE EUROPSKO, A ŠTO JUGOSLAVENSKO PRAVO

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

 

Drag mi je Platon, ali istina mi je draža – rekao bi Aristotel. A pojmovna istina što je jugoslavensko, a što europsko pravo je slijedeća:

Jugoslavensko je pravo kada zakoni vrijede različito za vrhušku, a različito za obične građane. Tako na primjer obitelj Cvetković s petero djece sa zagrebačkog Bukovca zbog ne plaćanja dvije rate kredita bude putem Plenkovićevog zakona ovršena, te je policajci izbace na cestu. S druge, pak, strane, Ivica Todorić sjedi na imanju koje je prema građevinskoj dozvoli hotel, među ostalim je, samo za najam otoka Smokvice državi ostao dužan 200 milijuna kuna – ali nijedno državno tijelo ga nije ni pokušalo izbaciti iz tog zdanja da naplati državni dug.

Jugoslavensko je pravo kada Vlada ne poštuje Sabor, a time niti Ustav, pa na moja zastupnička pitanja o zaštiti moguće utaje poreza od strane režimskog tajkuna Tedeschija te o njegovom maltretiranju hvarskih žitelja, Vlada ni nakon 60 dana ne odgovara, iako je poslovnikom obvezna odgovoriti u roku od trideset dana.

Jugoslavensko je pravo kada imate ovršni zakon po kojemu za dug od 150 kn naplaćujete trošak ovrhe 560 kn.

Jugoslavensko je pravo kada imate nepotizam u pravosuđu, u kojemu dokazani suradnik UDBE Vladimir Šeks, postavlja svoju kći za predsjednicu suda u Osijeku, a svog kuma Miroslava Šeparovica za predsjednika Ustavnog suda, te kad Vas smeta moje pitanje koliko je Šeparovićev bivši odvjetnički ured uprihodio novaca od državnih tvrtki i same RH.

Jugoslavensko je pravo kada optuženi Ratko Maček, nakon što “slučajno” susreće ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, jučer bude sudski oslobođen svake krivnje, iako je u javnosti itekako u slučaju Fimi media poznat kao jedan od ključnih aktera.

Europsko je pravo kad su svi građani jednaki pred zakonom.

Europsko je pravo kada javne osobe u svakom trenutku moraju moći dokazati logičan razmjer svojih prihoda i imovine.

Europsko je pravo kada zakoni štite građane, te kad ovršni zakon, primjerice njemački, za dug od 11 tisuća kuna određuje 300 kn troška ovrhe.

Europsko je pravo obveza Vlade zaštititi imovinu građana, te u slučaju kao što je afera Krš-Pađene raskinuti ugovor koji građanima nanosi štetu veću od 2 milijarde kuna i privesti pravdi odgovorne za počinjenje štete – nije europsko pravo štititi dokazani kriminal niti je europsko pravo kad izvršna vlast odbija polagati račune zakonodavnoj vlasti.

Europsko je pravo kada glas svakog birača vrijedi isto, a nikako ne kada se kroz protuustavne i protudemokratske 11. i 12. izborne jedinice od manjine formira većina. Ni u jednoj europskoj državi ne postoji slučaj kao u Hrvatskoj da netko s 500 glasova bude potpredsjednik parlamenta.

Da, g. Plenkoviću, politički jugoslavenizam temelji se na lažima. Zato ja biram europske pravne vrijednosti koje se temelje na činjenicama.

Vaše teorije zavjere o mojoj navodnoj “sprezi” s Milanovićem groteskne su.

Jer, doista se u Jugoslaviji za iznošenje istine, ako je ona smetala moćnicima, dobivao pečat hrvatskog nacionaliste, i time bio najčešće potpuno isključen iz javnosti, a vrlo često i završavao u zatvorima.

Ako Vi mene optužujete bez ikakvih činjenica, te iznosite egzaktne neistine, a usput me politički pokušavate diskvalificirati, onda to jest ponašanje političkog Jugoslavena.

Jer, ako tvrdite da iz vašeg HDZ-a nitko nema veze sa Sanaderovim HDZ-om, onda me jako zabrinjava ponašanje i racionalnost prvog čovjeka izvršne vlasti u našoj državi. Jer, kojem HDZ-u je pripadao Branko Bačić kad je, sudski dokazano, godinu dana skrivao milijune kuna Sanaderovog crnog novca, a danas je Vaš potpredsjednik?

Pa, nije li Gordan Jandroković bio Sanaderov ministar?

Nije li Antu Sanadera Ivo Sanader imenovao za župana u Splitu?

Kod Zdravka Marića stvarno nije jasno čiji je više – jer Marić je i Sanaderov, i Todorićev i Vaš, kao što kod Božinovića ne znamo je li Vaš ili je Mesićev.

G. Plenkoviću, rezultat shvaćanja prava jugoslavenskim principom je dovelo do toga da je Hrvatska po kupovnoj moći 26. od 27 zemalja članica EU.

Moj cilj je Hrvatsku putem europskog prava, putem vladavine prava, dovesti na vrh europskih država, gdje sa svojim prirodnim ljepotama, prirodnim bogatstvima i radišnim i poštenim ljudima i pripada.

U toj mojoj Hrvatskoj nepotizam, korupcija i nered nemaju mjesta.

 

Karolina Vidović Krišto/Hrvatsko nebo

Odgovori