Ispraćaj Ilije Abramovića, počasnog predsjednika Počasnog bleiburškog voda

Vrijeme:1 min, 37 sec

Misu zadušnicu u Marienkirche u Klagenfurtu predvodio voditelj tamošnje Hrvatske katoličke misije fra Pavo Dominković u koncelebraciji s vlč. dr. sc. Draganom Jurićem.

Posmrtni ostaci počasnoga predsjednika Počasnoga bleiburškog voda Ilije Abramovića ispraćeni su 10. kolovoza iz Klagenfurta preko Bleiburga u Domovinu.

Nakon mise zadušnice koju je u Marienkirche u Klagenfurtu predvodio voditelj tamošnje Hrvatske katoličke misije fra Pavo Dominković u koncelebraciji s vlč. dr. sc. Draganom Jurićem, uime obitelji u Austriji od Ilije Abramovića oprostio se dr. sc. Georg Schimerl, a glavni tajnik Počasnoga bleiburškog voda Thomas Baumgärter uime pokojnikovih suradnika i prijatelja.

Potom je vjeroučiteljica mr. sc. Kata Bendra pročitala sažalnicu vlč. dr. sc. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu HBK i BK BiH, kao i veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića, u kojoj među ostalim stoji:

„S tugom sam zaprimio obavijest o smrti cijenjenog gospodina Ilije Abramovića. Obitelji, rodbini, prijateljima i članovima Počasnoga bleiburškog voda izražavam moju iskrenu sućut. Iako se nažalost nikada nije ostvarila mogućnosti da s njim osobno uspostavim suradnju, njegovo ime i djelo stalno se spominjalo u mnogim razgovorima koje sam u Hrvatskoj i Austriji vodio s ljudima koji se već desetljećima bore za pravdu, zauzimajući se za dostojanstveno sjećanje na one kojima je na kraju II. svjetskoga rata nemilosrdno oduzeto pravo na život.

Godišnje sjećanje na bleiburške žrtve čvrsto je povezano s imenom pokojnog Ilije Abramovića posebno u vremenu kad je totalitarni komunistički režim svim sredstvima pokušavao utihnuti glas istine i glas nebrojnih žrtava koji su s Loibaškog polja potjerani na put smrti. Ilija Abramović bio je njihov glas, bio je onaj koji nas je poticao da se dostojanstveno podsjetimo žrtava Bleiburga kako se takva tragedija nikada više ne bi ponovila, jer samo na istini se temelji oprost, suživot i budućnost svakog naroda. Počivao u miru Božjem i u svjetlosti vječnoga života“, objavljeno je na Facebook stranicama Počasnoga bleiburškog voda, kako prenosi IKA.

 

 IKA/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori