Pismo predsjednika Etičkog povjerenstva predsjednicima Ustavnog suda te Državnog izbornog povjerenstva

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Objava priopćenja Etičkog povjerenstva ne smije ovisiti o uređivačkoj politici ni procjenama dežurnog urednika Hine

 

Objava pisanih upozorenja i priopćenja Etičkog povjerenstva i njihova diseminacija od strane Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Hinane smije ovisiti o uređivačkoj politici ni o procjeni dežurnog urednika, kaže se u pismu koje je predsjednik toga povjerenstva akademik Velimir Neidhardt poslao 7. srpnja predsjednicima Ustavnoga suda Republike Hrvatske i Državnoga izbornog povjerenstva, dr. sc. Miroslavu Šeparoviću i Đuri Sessi.

Glavni urednik Hine, kako stoji u pismu, uputio je 7. srpnja Etičkom povjerenstvu dopis u kojem navodi da je 3. srpnja do neobjavljivanja priopćenja toga povjerenstva “došlo zbog propusta dežurnog urednika, odnosno njegove pogrešne uredničke procjene”, a da 4. srpnja “priopćenje nije objavljeno jer je drugi dežurni urednik smatrao da bi to bilo kršenje predizborne šutnje koja je već bila na snazi.”

Etičko povjerenstvo u vezi izbora zastupnika u Hrvatski sabor 3. srpnja u povodu nekoliko pritužaba, kako stoji u pismu, izreklo je upozorenje RESTART koaliciji da je objavom promidžbenog materijala na prvom programu HRT-a 2. srpnja porukom: “Izbor je jednostavan: Ili korupcija, lopovluk i fašizam za najcrnju Hrvatsku u povijesti, ili RESTART koalicija za novi početak, bez korupcije, nepravde i diskriminacije”, došlo do povrede vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa. Velimir Neidhardt  Zbog toga je temeljem Izbornog etičkog kodeksa naložilo RESTART koaliciji da bez odlaganja ukloni sporni promidžbeni sadržaj i da se javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornoga etičkog kodeksa. Upozorenje i priopćenje Etičkog povjerenstva o tome objavljeno je po donošenju na mrežnim stranicama Državnoga izbornog povjerenstva (www.izbori.hr) te dostavljeno strankama – podnositeljima pritužbe i RESTART koaliciji – kao i Hini putem elektroničke pošte 3. srpnja (16.58 sati). Nakon što upozorenje ni priopćenje, kao ni vijest o tome nisu objavljeni, ni na stranici Hine, ni u jednom od medija, Etičko povjerenstvo je 4. srpnja ponovilo dopis Hini s uputom za žurnu objavu. U pismu se konstatira da nakon ponovljenog dopisa nisu objavljeni ni upozorenje ni priopćenje kao ni vijest o tome.

Etičko povjerenstvo, kako se podsjeća, temeljem Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor “nadstranačko je tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima”.

Također se napominje da u pogledu njihovih priopćenja “radi se o javnom interesu iz kojeg se izvodi potreba neselektivnog i pravovremenog izvješćivanja kandidata na izborima, svih izbornih sudionika i javnosti o usklađenosti izbornih postupaka i ponašanja s Izbornim etičkim kodeksom”.

Akademik Velimir Neodhardt u zaključku pisma ističe kako smatra da bi ovakve situacije u budućnosti trebalo otkloniti jasnijim određivanjem obveza i odgovornosti kako kandidata na izborima tako i Hine glede pridržavanja Izbornog etičkog kodeksa i izvješćivanja o odlukama Etičkog povjerenstva.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)