MINISTAR ZDRAVSTVA RH/BEROŠ: Uvodi se obavezna samoizolaciju za državljane BiH, Hrvati s dvojnim državljanstvom mogu slobodno ući u Hrvatsku

Vrijeme:2 min, 50 sec

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka Znanstvenog vijeća Vlade RH najavio je kako će poslijepodne objaviti nove mjere koje se tiču okupljanja poput svadbi, nošenja maski i prelaska granica.

“Kada i ako uslijede nove mjere, bit će za sigurnost građana”, kazala je članica Vijeća Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković i istaknula da stručnjaci rade na mjerama. Dodala je da se radi na cjepivima, ali moramo biti spremni na to da neće biti tako skoro u upotrebi, prenosi Dnevnik.hr.

Vili Beroš kaže da se razgovara o novim mjerama, a danas će ih definirati i objaviti tijekom popodneva.

Naglasio je da svadbe neće zabraniti, ali će se odvijati pod posebnim epidemiološkim mjerama čije će se provođenje nadzirati.

Upute za okupljanja više od 100 ljudi

Stožer civilne zaštite naknadno je objavio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika.

Organizatori su obvezni Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

”Nema zabrana”

“Potpuno je jasno da su okupljanja ta koja uzrokuju povećani broj oboljelih. Jasno je da smo se okrenuli okupljanjima, ali nećemo ih zabraniti. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se potruditi da provode epidemiološke mjere i vode evidenciju o okupljenima. Predvidjeli smo i nadzor kako bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze”, kazao je Beroš.

“Donijet ćemo jednu uputu o korištenju maski u određenim djelatnostima koje predstavljaju najveći rizik za širenje zaraze. Ugostiteljstvo, trgovina”, kazao je Beroš.

“Razmatrali smo i situaciju na granicama. Povisit ćemo kriterije za ulazak u RH i uvesti samoizolaciju od 14 dana i nešto kraću izolaciju uz mogućnost testiranja. Te će mjere biti dostupne popodne”, kazao je Beroš.

Na novinarska pitanja odgovorio je kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH zbog odluka EU-a koje su na snazi od 1. srpnja. Osim njih, isto vrijedi i za sve državljane zemalja EU-a, tko god ima državljanstvo neke od EU zemalja, može normalno ući u Hrvatsku.

Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Dodao je da se razmišlja i o povratku konferencija za medije.

Ministar kaže da se idu sastati sa slovenskim kolegama i razgovarati o mjerama i zajedničkoj suradnji.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti uzrok su epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, istaknuo je. Nove mjere na granicama odnosit će se samo na građane koji nisu građani EU-a, odnosno hrvatski građani.

Restrikcija i zabrana nema, barem ne generalnih, mjere će biti selektivne i ciljane, napomenuo je pa “još uvijek nema vađenja čekića”.

“Recentni događaji pokazuju da se treba pridržavati mjera, a jutros smo na znanstvenom skupu čuli da bi virus mogao dulje biti prisutan u populaciji”, rekao je Beroš.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori