Damir Pešorda: ŠTO SE DOGAĐA KADA ZDRAV RAZUM POPUSTI PRED NALETOM BRATSTVA I JEDINSTVA

Vrijeme:3 min, 29 sec

 

 

Kažu da su kojim slučajem prve skupine Hercegovaca počeli silaziti s vlaka u Sisku, danas bi Sisak bio hrvatska metropola, a ne Zagreb.

Kao i u svakom vicu i ovomu ima istine. Ovih je dana pak jedan drugi grad zamalo postao centar Regiona. Da se nije ispriječila huda sudba. Riječ je, naravno, o Zadru i Đoković-Ivaniševićevu turniru Adria Tour. Sve je lijepo počelo, Đoković i društvo, uvjeravali su nas, rade sjajnu promociju Hrvatske, spašavaju hrvatski turizam itd., a onda se ispriječila korona. Ispostavilo se da je Đokovićeva vesela ekipa donijela virus u Zadar i da je čak i premijer Plenković bio u doticaju sa zaraženim tenisačima. Da ne kažem teniserima.Sad se lome koplja oko toga je li ta izloženost virusu bila tolika da bi premijer trebao u samoizolaciju ili pak nije. Odgovor na to pitanje, naravno, ovisi o tomu navija li odgovarač za HDZ-e ili za Restart koaliciju.

Bilo kako bilo, društvenim mrežama u Srbiji kruži poruka: Možemo mi da krivimo Novaka za bilo što, ali je činjenica da je čovek samostalno srušio celu sezonu Hrvatima, a time verovatno i njihovu ekonomiju. A što ste vi uradili prošlog vikenda? Da, znam, nije pohvalno za mentalitet jednoga naroda da je u tolikoj mjeri opsjednut željom da se drugom narodu dogodi kakvo zlo, ali ovdje je za nas u Hrvatskoj važnije nešto drugo, barem bi trebalo biti važnije. To drugo jest spoznaja da to s bratimljenjem i ujedinjavanjem, čak i u nekim naoko bezazlenim stvarima kao što je obični teniski turnir u neobično vrijeme, nikada ne završi dobro. Nepokolebljivi stožer koji se čvrsto držao epidemioloških mjera, ovdje je – možda malo i pod utjecajem politike – jednostavno popustio. Moglo bi se reći kako je zdrav razum popustio pred naletom bratstva i jedinstva, što bi moglo imati pogubne posljedice po hrvatski turizam. Čak je i trud domaćih mainstream medija oko pronalaženja morskog psa na Jadranu, a oko toga se svojski trude svake godine, pao u sjenu kolosalnog Đokovićeva udara na hrvatski turizam.

KAKVA ANTIREKLAMA Najjači svjetski mediji pišu o koroni u Zadru

 

U obranu Đokovića na društvenim mrežama skočio je provjereni širitelj bratstva i jedinstva – Dino Rađa. On je krivca našao u časnim sestrama iz đakovačkog samostana. Naslov s jednog portala sažima Rađinu reakciju na sljedeći način: ”RAĐA BRANI ĐOKOVIĆA: Časne sestre iz Đakova veća su ugroza, ali svi udri po Novaku.” No, ako ćemo iskreno, prava ugroza nisu ni časne sestre ni Đoković, nego tipovi poput Rađe. Upravo zbog takvih Đokoviću uspijeva organizirati ad hoc turnir kojemu je jedina svrha promicanje ”regionske” povezanosti, dok se u isto vrijeme otkazuju i prolongiraju službeni turniri s respektabilnom tradicijom. Upravo zbog takvih je stvorena u posljednje vrijeme takva atmosfera da se ni famozni Stožer, do sada uglavnom uspješan i kompetentan, nije usudio ni zucnuti protiv raspojasanog festivala bratstva i jedinstva u Zadru. Hrvatska se još jednom pokazala kao plaha štreberica u američkim tinejdžerskim filmovima koju glavni frajer u školi poziva na ples. Da bi je ismijao.

RAĐA BRANI ĐOKOVIĆA: Časne sestre iz Đakova veća su ugroza, ali svi udri po Novaku

 

Kad se već Plenković nije samoizolirao, učinio je to Rajko Ostojić. Tvrdi da je bio u doticaju s čovjekom koji ima koronu te se kao odgovoran građanin, za razliku od Plenkovića, povlači u samoizolaciju iako je predizborna kampanja u punom jeku. Kao žrtvuje vlastite i interese svoje stranke radi opće dobrobiti i suzbijanja pošasti zvane COVID-19. Premda, ruku na srce, Ostojić je toliko nekarizmatičan da stranci više koristi kad se ne pojavljuje u javnosti nego kada se pojavljuje.

Tako da je u njegovu slučaju samoizolacija pun pogodak. Mogao bi mu se još i Bernardić pridružiti, tada bi šanse SDP-a za pobjedu na predstojećim izborima bile kudikamo veće. I tako dođosmo do izbora iako bih tu temu radije izbjegao. Glupo mi je s četom takozvanih ”desnih kolumnista” glupetatio Škorinu dezerterstvu ili o tomu je li njegova žena Srpkinja ili nije, neugodno mi je hvaliti HDZ iako me od mogućnosti da Bernardić vodi vladu, Grčić gospodarstvo, a Domagoj Hajduković, recimo, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb prolazi tiha jeza.
Dakle, glasujte po savjesti… Ionako ćete se pokajati.

 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)