BURIĆ ZA HMS: Ovo su stvari za koje ću se boriti u Hrvatskom saboru

Vrijeme:4 min, 41 sec

 

Kandidatkinja HDZ-a u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor Stana Burić živi u Općini Ravno u kojoj je počeo Domovinski rat u BiH. Radila je za ravanjsku satniju HVO-a i nositeljica je spomenice Domovinskog rata. Nikad nije napustila svoju rodnu grudu. Po zanimanju je diplomirani ekonomist, a trenutno obnaša drugi mandat kao zastupnica u Skupštini HNŽ.Članica je HDZ BiH.

– Zahvaljujući strateškom promišljanju pok. predsjednika Tuđmana, u obrani hrvatskog juga, Ravno je prvo oslobođeno, napominje Burić koja je i sama radila na uspostavi Općine Ravno i svih općinskih javnih poduzeća i ustanova. Član je Tima za razvitak Općine Ravno i stalno angažirana na projektima EU fondova na kojima općina Ravno ima visok postotak uspješnosti realizacije. U fazi potpisivanja su tri projekta ukupne vrijednosti miliju Eura. Burić je sudjelovala i u izradi dvije strategije razvitka općine Ravno čiji su projektni zadatci ostvareni u potpunosti.

HMS: Koji su vaši motivi da se kandidirate za zastupnicu u Hrvatskom saboru na listi HDZ za XI. Izbornu jedinicu?

BURIĆ: Europska BiH koju zagovara predsjednik Čović kao i podrška koju nam daje gospodin Plenković. Drugi cilj je promjena investicijske klime, dati priliku mlađim i zainteresiranim kadrovima. Dati priliku ovoj državi da se razvije.

HMS: Ravno je mjesto odakle se vlakom moglo izravno putovati za Beč. Ukidanjem pruge smo postali područje iz kojeg se bježalo. Što sve može učiniti politika?

BURIĆ: Počašćena sam činjenicom što je moja politička aktivnost prepoznata i što sam 4. na listi XI. izborne jedinice. Ovo je svjetska izborna jedinica. Nadam se da ću dobiti priliku isti taj model ponašanja prenijeti na višu razinu i instituciju Sabora RH, koji može naše probleme i interese kvalitetno riješiti.

HMS: Na koje probleme i interese mislite?

BURIĆ: Najveći problem s kojim ćemo se sigurno susresti jest kako zaštiti granice BiH od navale novog vala migranata i ne učiniti našu zemlju tampon zonom za EU. Do sada smo imali negativna iskustva i svi pokazatelji aktualne politike u BiH idu u prilog tezi kako će naše granice s istočnim susjedima ostati propusne i nezaštićene, što će BiH učiniti nesigurnijim mjestom za život. Ovo otvoreno pitanje je najveći prioritet za suradnju s nadležnim tijelima RH. Zaustavljanje gaženja hrvatskih nacionalnih prava u Bosni i Hercegovini je problem koji traje desetljećima, a vjerujemo i očekujemo pomoć od naše domovine Hrvatske. Naš interes je i izgradnja Jadransko-jonskog koridora koji će prema Dubrovniku ići kroz Hercegovinu, a sjecište s koridorom Vc je idealno mjesto za izgradnju poduzetničke zone. Ta zona bi bila na najvećem koridorskom sjecištu JI Europe. Blizina luke Ploče i zračne luke Mostar za transport robe daje nam realne mogućnosti za privlačenje velikih tvrtki iz Europe i Kine. Realne brojke mogućih novouposlenih u takvoj poduzetničkoj zoni se mjere u tisućama, a razvoj svih ostalih servisa i djelatnosti za takvu zonu je također izuzetno značajan.

HMS: Poduzetnička zona zvuči predobro, ali je li to realno za očekivati?

BURIĆ: Sigurno je realno ako u Hrvatski sabor izaberemo naše najbolje predstavnike, ljude koji se znaju i mogu boriti, ljude s ciljem i vizijom i s dovoljno snage da ih ostvare.

HMS: Pored migrantske krize i poduzetničke zone, za šta ćete se još zalagati ako budete izabrani u Sabor RH?

BURIĆ: Ističem da su svi Hrvati i državljani Europske unije, a Hrvatska mora brinuti o svojim državljanima gdje god oni žive. Sabor Republike Hrvatske je zakonodavno tijelo kroz koje možemo riješiti mnoge naše izazove i probleme. Radit ću na prilagodbi zakona i drugih propisa koji će doprinijeti rješavanju svakodnevnih problema braniteljske populacije HVO-a. I sad puno naših branitelja nema riješeno svoje životno pitanje. Tu je još mnogo neistraženih i neprocesuiranih ratnih zločina nad Hrvatima, koji vape za pravdom. Moj cilj je, također, izmijeniti Zakon o doplatku na djecu i omogućiti ista prava za djecu Hrvata koji žive u BiH i Vojvodin i školuju se u ovim državama. Hrvatska je dovoljno dala u školske i druge objekte, sad se trebamo pobrinuti da nam ti objekti ne ostanu prazni. Obvezno treba nastaviti i dalje sufinancirati rad SKB Mostar i Sveučilište u Mostaru. Moramo iznaći pravično rješenje problema vodne naknade prema Hrvatima u BiH iz proizvodnje struje iz Buškog blata i sliva Trebišnjice u HE Plat, sukladno zakonima u FBiH.

Financijska sredstva, koja po važećim federalnim propisima pripadaju Ravnom, Livnu i Tomislavgradu, riješila bi sve razvojne probleme ovih lokalnih zajednica, odnosno probleme opstojnosti

Također mi je imperativ zaštita životne sredine s naglaskom na ekološki problem isušivanja Hutova blata i doline Neretve, koji se događa preusmjeravanjem vode rijeke Trebišnjice u HE Plat,

Također, moramo pomoći Hrvatima u Vojvodini da se riješi njihovo nacionalno pitanje i da mogu birati svoje zastupnike u zakonodavnim i izvršnim tijelima Republike Srbije. Treba uzeti reciprocitet srpskih prava u Hrvatskoj. Ako se ovako nastavi, Hrvati u Vojvodini će se svesti na folklornu skupinu.

Velikim problemom smatram to što Hrvate izvan Hrvatske predstavljaju samo 3 zastupnika. Hrvati svijeta i Hrvati Hrvatske su skupa ginuli u stvaranju svoje Domovine, nije se gledalo odakle je tko i tko gdje plaća porez. Moram naglasiti da su je mnoge tzv. porezne platiše rušile i uništavale. Iseljenička Hrvatska treba imati više utjecaja na politička i gospodarska zbivanja u RH. Jaka veza Hrvatske države s dijasporom će osnažiti Hrvatsku na svjetskoj političkoj sceni, a jedino jaka Hrvatska može osigurati Hrvatima BiH jednakopravnost i opstojnost. Jedino jaka Hrvatska neće dozvoliti da nas bjelosvjetski politički mešetari unovčuju mijenjajući zakone prema vlastitom novčaniku.

HMS: Imate li poručiti još nešto biračima?

BURIĆ: Dragi Hrvati u BiH i diljem svijeta, nadam se da ste prepoznali moj program te da sam pridobila i one neodlučne birače. Iskoristite svoje biračko pravo i ukažite nam povjerenje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)