ČOVIĆ: Predsjednik SIP-a je bio na političkoj poziciji u uredu osobe koje je sinonim za rušenje ustavnog poretka ove zemlje

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH u trenutnom sazivu nelegalna institucija, jer je “netko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko provođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka”.

Čović je naglasio kako je nedavno izabrani predsjednik SIP-a (Željko Bakalar) prije nekoliko mjeseci “bio na političkoj poziciji u uredu osobe koje je sinonim za rušenje ustavnog poretka ove zemlje”.

“To je dovoljno jasna poruka da vidimo u što se SIP želi pretvoriti i politički podrediti”, rekao je za “Večernji list”, izdanje za BiH, i dodao da u ovakvoj situaciji SIP ne može jamčiti transparentnost izbora i demokratski proces.

Prema njegovim riječima, upitni su i zakonski rokovi koji su pomjereni.

Govoreći o Mostaru, Čović je rekao kako on nije grad slučaj, nije nikada ni bio, niti će HDZ dopustiti da Mostar bude zatočenik bilo koga.

Čović je naveo kako nije bilo nikakvog razloga da se ranije potpiše sporazum sa SDA o održavanju izbora u Mostaru, ali da je nekim politikama “odgovaralo da se od Mostara pravi politička fatamorgana i nastojali su produbiti još veći jaz, pa čak to prenijeti i na druge razine”.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako je Mostar danas jedini istinski multietnički grad u BiH.

“Stavili smo minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda. Ako izborna volja Mostaraca bude da u Gradskom vijeću sjedi osam ili devet Mostaraca srpske nacionalnosti onda će to tako i biti”, naglasio je Čović, koji je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao kako je u sporazumu o načelima izmjena i dopuna napravljen okvir kako izmijeniti ključne prepreke koje predviđa Ustav BiH, ali i funkcionalno institucionalno djelovanje.

Čović je upitao kako biti konstitutivan ako neko drugi za vas bira predstavnike i nameće ih, te onda to predstavlja europskim vrijednostima.

On je naglasio kako misli na Predsjedništvo BiH i na Dom naroda Federacije BiH, jer su te dvije institucije okosnice funkcionalnosti.

“Daytonski mirovni sporazum je u svojoj suštini džentlmenski sporazum koji je doveden u pitanje, jer je jedna strana odlučila da ide u jedan oblik nasilne revizije uz nečiju pomoć”, dodao je Čović.

Komentirajući predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Čović je rekao kako je uvjeren da će Andrej Plenković i HDZ biti pobjednici.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)