Uhićen slovenski ministar gospodarstva – ostavke ministra unutarnjih poslova i generalnog direktora policije

Vrijeme:1 min, 14 sec
 

U Sloveniji je u utorak uhićen tamošnji ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je odmah dao ostavku.

Na konferenciji za medije slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je da je ponudio ostavku premijeru Janezu Janši, što je i on prihvatio. Generalni direktor policije Anton Travnar također je podnio ostavku, a Hojs je prihvatio njegovu ostavku, pišu tamošnji mediji.

Osumnjičeni su, navodno, optuženi da su nabavkom medicinske opreme počinili kazneno djelo na štetu javnog dobra, čime su, kako se navodi, nanijeli značajnu imovinsku štetu.

Zbog toga im prijete kazne zatvora od jedne do osam godina. Kriminalistička istraga koju vodi Specijalizirano državno tužiteljstvo, započela je prije dva mjeseca, nakon emisije Tarča na Televiziji Slovenija.

Na njemu je objavljen audio zapis u kojem ministar Počivalšek zahtijeva da zaposlenici zavoda unaprijed prebace osam milijuna eura na račun tvrtke Geneplanet.

Podsjetimo, sličan skandal dogodio se i u BiH. Tamo je uhićen premijer Federacije BiH Fadil Novalić, čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina”.

Novalić, Solak i Hodžić osumničeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu službenog položaja, pranje novca, primanje dara te krivotvorenje ili uništavanje službene dokumentacije.

Pod istragom su zbog sumnje u “namještanje” prilikom kupnje stotinu resporatira za bolnice u Federaciji BiH. Stotinu strojeva nabavljenih u Kini neposrednom pogodbom Civilne zaštite i “Srebrene maline” ne odgovaraju propisanim specifikacijama a cijena od 5,3 milijuna eura veća je od tržišne.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori