SVETAC DANA “Sveti Petar i Pavao”

0

 

 

 

Apostoli, temelji Crkve.

29. LIPNJA

Danas slavimo svetkovinu svetih Petra i Pavla, prvaka apostolskih. Petar i Pavao prvaci su apostolskog zbora i temelji Rimske Crkve. Prvi među apostolima, nisu se često susretali, znali su se i mimoići u mišljenjima, pa i javno porječkati, ali se ipak zajedno slave kao utemeljitelji Crkve u Rimu i najsjajnije zvijezde apostolskog zbora.

Petar je rođen u židovskoj obitelji u Betsaidi i bio je ribar. Živio je u Kafarnaumu. Isus ga je zapazio dok je ribario, te ga je s bratom Andrijom pozvao da bude ribarem ljudi. Ime mu je bilo Šimun, ali ga je Isus prozvao Kefa, odnosno Petar, što znači stijena, kako bi označio da će na njemu kao temelju sagraditi svoju Crkvu. U Matejevu evanđelju čitamo da mu je Isus, nakon što ga je Petar priznao Mesijom i Sinom Božjim, predao prvenstvo i obećao mu ključeve Kraljevstva nebeskog. Bio je među Isusu najbližim apostolima i član Njegovog unutarnjeg kruga, koji je svjedočio najvažnijim trenucima u Njegovom životu.

Među prvima mu se ukazao uskrsli Isus, a bio je prisutan i na prvim Duhovima, te je umah počeo propovijedati i obraćati ljude. Djela apostolska pripovijedao kako je liječio bolesne i izvodio mnoga čuda. Petra se smatra prvim rimskim biskupom. Ondje je i podnio mučeništvo oko 64. godine. Nakon osude na smrt razapinjanjem, tražio je da ga se iz nedostojnosti da podnese istu smrt kao Gospodin na križ pribije naopako. U kršćanskoj se ikonografiji prikazuje s prekriženim ključevima u ruci ili u papinskoj odjeći. Zaštitnik je papa, ribara, pekara, urara i drugih. Pokopan je ispod glavnog oltara njemu posvećene vatikanske bazilike.

Pavao je rođen u Tarzu u Maloj Aziji, a roditelji su mu dali ime Savao, odnosno Šaul. Učio je u Jeruzalemu kod poznatog učitelja Gamalijela, a po zanimanju je bio izrađivač šatora. U svojoj je revnosti najprije žestoko progonio kršćane te je bio prisutan i kod kamenovanja sv. Stjepana Prvomučenika. Nakon obraćenja pred Damaskom, dao se krstiti i počinje neumorno širiti Evanđelje. Proputovao je gotovo cijeli tada poznati svijet, s velikim uspjehom navještajući Radosnu vijest i Židovima i poganima. Pisac je brojnih poslanica, u kojima pojedinim zajednicama razlaže kršćanski nauk. Pogubljen je u Rimu odsijecanjem glave 65. godine. U ikonografiji se prikazuje s knjigom i mačem. Zaštitnik je novinara, pisaca, glasnogovornika, biskupa i misionara.

 

 

HKM/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara