Sedlar: “Rečeno mi je da novac neću dobiti sve dok je ona ministrica kulture, no dokaza za to nemam…”

Vrijeme:2 min, 38 sec

U ponedjeljak je u zagrebačkom Studentskom centru premijerno prikazan film Jakova Sedlara “Hrvatski anđeli rata”, a kako je kazao sam redatelj za portal Direktno, film je napravio kako se ne bi zaboravili “oni koji su najmanje krivi, a to su djeca, to je naš ‘in memoriam’ o djeci koja su stradala”.

Ipak, novac za “Hrvatske anđele rata” od navedenih institucija Sedlar nije ni zatražio, rekavši kako to nema smisla jer “meni je povjerenik za film u HAVC-u rekao da je ministrica kulture rekla da je moje ime na crnoj listi, prema tome ne mogu, odnosno neću. Mi smo tražili sredstva za jedan drugi film, o samoubojstvu hrvatskih branitelja, igrani film, koji nije prošao. Prema tome bilo je besmisleno od njih tražiti sredstva za ovaj film, ali kažem, rečeno mi je da novac dobiti neću dok god je ona ministrica kulture”.

Nije htio sada ulaziti u polemiku, ali je ipak ušao

Sedlar je kazao da nije želio ulaziti u polemike sada uoči parlamentarnih izbora, “da ne ispadne da smo mi sad protiv nekoga, protiv neke stranke”, ali je ipak ovlaš spomenuo da njegov film HAVC nije financirao, unatoč tome što, kako je sam rekao, sredstva nije ni tražio.

Čemu onda prozivanje institucija i to sada, baš pred izbore?

“Ja sam od početka stvaranja države bio s Franjom Tuđmanom i bio uz HDZ i toga se odreći neću. Međutim ova ministrica je napravila samo zlo hrvatskoj kulturi i hrvatskome filmu. Ja govorim o onom dijelu za koji znam, neću govoriti o ministru financija ili nekom drugom ministru. Nikada nije na čelu Ministarstva bila osoba koja je ignorirala sve ono što ima veze i s Domovinskim ratom. To nema veze sa strankom HDZ-om, ja samo govorim o jednoj osobi”, kazao je Sedlar za portal Direktno.

Kaže kako se od HAVC-a tražilo financiranje filmova slične tematike i nisu prošli, “prema tome što ću tražiti novac?”, pita se naš sugovornik.  HAVC kakav je sada, s ministricom na čelu, po Sedlaru nema smisla, “ona je negacija svega onoga što je hrvatsko”.

Ipak za prozivke Sedlar nema dokaza te je na upit portala Direktno posjeduje li  barem nekakav pismeni ili audio trag o tome da je rečeno da je na ‘ministričinoj crnoj listi’, odgovorio je “naravno da to nemam”.

Međutim, dostavio nam je recenziju HAVC-a za svoj film ‘Duhovi’ koju nismo u mogućnosti objaviti bez njihove dozvole, a iz koje je jasno da recenzenti misle da ovaj film nije ispunio stručne kriterije za financiranje.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori