LUČIĆ: Prihvatio sam Plenkovićev poziv, idem na izbore u prvoj izbornoj jedinici

0

Ugledni povjesničar Ivo Lučić, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest te sveučilišni profesor, izlazi na parlamentarne izbore na listi HDZ-a.

Prema dogovoru s Andrejom Plenkovićem, kandidirat će se u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. Kako nam je rekao, izlazak na izbore nije ničim uvjetovao te je prepustio predsjedniku stranke da mu odredi mjesto na izbornoj listi.

– Napadi na HDZ i pokušaji razbijanja najvažnije državotvorne stranke, koja je dovela do osamostaljenja Hrvatske i imala glavnu riječ u njezinoj obrani i oslobađanju, razlog su zbog kojeg sam prihvatio Plenkovićev poziv da se angažiram na izborima za Hrvatski sabor. Jednostavno ne mogu prihvatiti pokušaje da se na svaki način kompromitira stranka čiji sam član od njezina osnutka – rekao je Lučić za Večernji list.

Lučić je jedan od utemeljitelja HDZ-a, a Franji Tuđmanu pridružio se još u vrijeme inicijative za osnivanje stranke. Nakon Tuđmanove smrti nije bio aktivan u stranci, nego se posvetio povijesnoj znanosti i svojoj znanstvenoj karijeri. Sad će se za mjesto u Saboru natjecati u Zagrebu, na listi koju će nositi predsjednik HDZ-a Plenković.

Ovo nije prva Lučićeva suradnja s Plenkovićem. Premijer ga je 2017. godine angažirao u Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je u veljači 2018. donijelo „Dokument dijaloga“ s preporukama o normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima. Ne slažući se sa svim preporukama toga vijeća, Lučić je, zajedno s još nekolicinom članova, objavio izdvojeno mišljenje.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara