Izetbegović HDZ-u BiH ne bi preporučio da SDA izbaci iz vlasti “jer se onda može dogoditi i obrnuto”

Vrijeme:2 min, 10 sec

ZBOG AFERA SE BOJI GUBITKA VLASTI

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prokomentirao je danas u Sarajevu izjavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da ovu stranku ne zanima ulazak u novu Vladu Federacije BiH.

Izetbegović je poručio da je krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade.

“Tko će u njega ući, to treba dogovarati. Ne vidim zašto se SBB već ranije odriče toga. Imali smo nekih problema u suradnji s njima, ali u principu smo imali dobru suradnju. SBB ima pravo na svoje obrate u politici, na kalkulacije, na odluke. Ja ne ulazim u to. SDA će uvijek gledati da se naprave stabilne koalicije i što se mene tiče, SBB je tu dobrodošao”, kazao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara što je s novom Vladom FBiH, jer je “evidentno da aktualna ne funkcionira”, lider SDA tvrdi suprotno.

“Ona funkcionira. Bez Federalne vlade ne bismo imali ovakav rezultat u ekonomiji, 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. Više od 80 posto goriva se troši u FBiH, što je izravno povezano s ekonomijom, 90 posto turističkih posjeta u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade, a nema dobre vlade bez dobrog premijera, bez obzira na trenutne krize i afere”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o formiranju novog sastava Vlade FBiH, on kaže da je to zapelo prije godinu i pol.

“Poodavno je netko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora. Ja nisam vjerovao da ćemo do toga doći i da ćemo čekati da prođu i lokalni izbori. Ne možemo natjerati HDZ na nešto na što ga zakoni i Ustav nisu mogli natjerati”, kazao je Izetbegović.

Na upit je li moguća Vlada FBiH u sastavu SDP-HDZ-SBB, on kaže da je to samo teorijska mogućnost.

“SDP-u to nikako ne bi trebalo, ja im to ne bih preporučio. A što se tiče HDZ-a, još bih im manje to preporučio, da SDA odstrane iz vlasti. To HDZ-u nipošto ne bih trebao uraditi, jer se onda može dogoditi i obrnuto”, poručio je predsjednik SDA.

Kaže da će ovog tjedna zasjedati Kadrovska komisija SDA te utvrditi kandidata za ministra sigurnosti BiH. Ističe da postoji nekoliko imena kojima ne bi licitirao. Dodao je da očekuje blokade SNSD-a u svemu.

“Ali onda neće biti ni imenovanja bitnih 30 pozicija, na čelu SIPA-e, UNO itd. Ali to ne rade, a SDA ih čeka. Ali mimo tog dogovora pokušavaju staviti na Vijeće ministara neke stvari gdje je samo SNSD zainteresiran za to. To ne može”, rekao je predsjednik SDA.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)