SITARSKI ZA HMS: PIC doprinosi eroziji, entropiji i svojevrsnoj eutanaziji političkog sustava

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

– Treba se nadati da su članovi PIC-a „tek“ površni i neodgovorni, a ne zlonamjerni i neprijateljski nastrojeni prema samom Ustavu BiH, rekao je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis prioritete vlastima u BiH koji su jučer, uz protivljenje Rusije, usvojeni na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Komentirajući zaključke PIC-a u kojima se kao prioritet spominje implementacija presude Međunarodnog suda za ljuska prava u predmetu “Sejdić – Finci”, a ne spominje se presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, Sitarski kaže da je moguće da članovi PIC-a tek pukom inercijom fokus stavljaju samo na presudu Sejdić-Finci. Pojašnjava da je ta presuda, uslijed medijske dominacije unitarističkih snaga, koje tu presudu tumače redukcionistički i politički je zlorabe zarad eliminiranja konstitutivnosti naroda, dobila neusporedivo veći publicitet.

“Takav bi pristup bio izrazito površan i neodgovoran, ali je ta mogućnost čak i optimistična, jer bi se u suprotnom radilo o nedvojbenoj potpori PIC-a upravo spomenutim unitarističkim snagama. U tom bi slučaju PIC podržao pokušaje da se presuda Sejdić-Finci zlouporabi za kršenje temeljnog načela Ustava BiH – načela konstitutivnosti naroda, koje je sam Ustavni sud BiH još prije 20 godina nedvojbeno proglasio natkrovljujućim načelom Ustava BiH. Treba se nadati da je ipak u pitanju prva mogućnost, da su članovi PIC-a „tek“ površni i neodgovorni, a ne zlonamjerni i neprijateljski nastrojeni prema samom Ustavu BiH. Tu nadu, međutim, umanjuje njihovo ignoriranje upravo presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, baš one koja je ponovno afirmirala spomenutu presudu o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine, zahtijevajući legitimno, proporcionalno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno – političkim razinama”, rekao je Sitarski za HMS.

PIC zanemaruje federalistički UStav BiH

Osvrćući se na poruku koju PIC šalje s davanjem podrške Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH koji je izabran mimo zakonom predviđenih procedura, analitičar IDPI-a smatra da se u ovom slučaju najvjerojatnije radi o kombinaciji površnosti i nenaklonjenosti ustavnoj kategoriji konstitutivnih naroda.

“Članovi PIC-a su očigledno zadovoljni činjenicom da je za izbor novih članova SIP-a po važećim pravilima bila dovoljna numerička većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koju, naravno, imaju vladajuće bošnjačke stranke potpomognute srpskim oporbenim strankama i dijelom tek formalno oporbenih bošnjačkih zastupnika. Oni, međutim, potpuno zanemaruju činjenicu da su takvi postupci u oštroj suprotnosti s duhom u suštini federalističkog i konsocijacijskog Ustava BiH, kojemu je jedino primjeren izbor državnih dužnosnika većinom koja uključuje i stranke za koje je glasovala i većina Hrvata i većina Srba”, mišljenja je Sitarski.

Dogovor o Mostru jedino u Parlamentu BiH

Dotaknuo se Sitarski i dijela Communiquea PIC-a u kojem se kaže da se lokalni izbori u Mostaru moraju održati, a spomenuo je i prisustvo nevladine organizacije “Naše društvo” iz Mostara na video-konferenciji PIC-a.

“O mogućnosti održavanja izbora u Mostaru treba pitati članove PIC-a, koji po svoj prilici o tome znaju nešto što javnost ne zna. Treba ih pitati i o izvoru ideje da se na ovako selektivan i favorizirajući način odnose prema jednoj NVO, a na diskriminirajući i isključujući način prema cjelokupnom preostalom, izrazito pluralnom dijelu civilnog sektora. Ne vjerujem da vlasti njihovih zemalja tretiraju na takav način aktere tamošnjeg civilnog društva. U svakom slučaju, niti jedan akter ne može razriješiti pitanje izbora u Mostaru osim jedine za to nadležne institucije – Parlamentarne skupštine BiH, a da pri tomu grubo ne povrijedi Ustav BiH”, rekao je Sitarski.

Erozija i entropija političkog sustava

Upitan podržava li PIC unitarizaciju zemlje na onakvim principima kako to radi SDA i ostale sarajevske stranke, Sitarski kaže da odgovori na prethodna pitanja već sugeriraju da u PIC-u prevladavaju unitaristički stavovi. iako bi se, prema njegovom mišljenju, ta institucija trebala prvenstveno starati o provođenju Ustava BiH i na njemu utemeljenih zakona.

-Bilo da je smišljen ili spontan, takav pristup je duboko destruktivan i kontraproduktivan, obzirom da čak ni PIC ne može ukinuti ili zaobići Ustav BiH. Nastavkom formuliranja i plasiranja do sada prevladavajućih stavova može samo doprinijeti daljim blokadama koje se posljednjih mjeseci intenziviraju i šire na razine vlasti na kojima ih ranije nije bilo. Tako se doprinosi isključivo daljnjoj eroziji i entropiji političkog sustava BiH, pa i njegovoj svojevrsnoj eutanaziji, rekao je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)