PLENKOVIĆ: Naša je trajna obveza osigurati jednakopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata u institucijama u BiH

Vrijeme:4 min, 46 sec

NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM U MOSTARU

13. 48 Nakon sastanka u zgradi Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora, te svečane sjednice Predsjedništva HDZ BiH, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković upravo su održali konferenciju za novinare.

Čović: Zahvalnost Plenkoviću

Čović se zahvalio Plenkoviću na nasebičnoj potpori “ovom našem putu ovih zadnjih 15 godina i zadnjih 4-5 godina kako je i u HDZ-u i Vladi RH i u svim godinama prije toga kad je bio u predstavnicima Europske unije.” – Naš euroatlantski put kao jedina poerspektiva za BiH, ne bi se odvijao ni ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića, niti bi mi one 2015. godine predali zahtjev za članstvo, naglasio je Čović, te dodao:

-Danas smo se toga malo prisjetili, tih iskušenja, naglasili smo ovih 15 godina što smo prošli i što nas čeka danas kao izazov. Nalazili smo se u kampanji za sabor Republike Hrvatske gdje želimo vrlo jasno poručiti da u ime zahvalnosti za ono što Vlada RH radi za BiH i za Hrvate u BiH želimo se na najpraktičniji način odužiti, izlaskom na izbore u BiH za sabor RH podržavajući listu HDZ-a, istaknuo je lider HDZ BiH.

Plenković: Podrška putu BiH ka EU i NATO i jednakopravnosti Hrvata

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da dolazi u Mostar kao predsjednik vlade i HDZ-a koji zaista snažno i kontinuirano daje podršku BiH na njenom putu prema EU na njenom putu prema NATO, snažno jačajući odnose dviju zemalja i nastojući unaprijeđivati političku i gospodarsku suradnju trgovinskom razmjenom.

-Mislim da smo u institucionalnom pogledu proteklih nekoliko godina bitno ojačali sve oblike suradnje i na taj način ćemo nastaviti u budućnosti, istaknuo je Plenković.

Udvostručena pomoć Hrvatima

Kazao je kako mu je posebno drago da je Ured Hrvate izvan Hrvatske u mandatu njegove vlade udvostručio sredstva koja su alocirana za projekte u BiH.

Što se tiče položaja Hrvata u BiH, Plenković je kazao kako je “naša trajna obveza i stalna politika da se osigura jednakopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH da on bude legitimno i adekvatno zastupljen u svim institucijama zemlje”.

-Mi ćemo na tom tragu voditi naš dijalog zalagati se za rješenja to je prije svega pitanje BiH, ali smatramo i da određene poteškoće koje postoje treba riješiti na način koje će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH. Ako je to tako onda će i reforme i europski put i odlični odnosi s Hrvatskom kao susjednom državom biti jako dobri.

Odgovarajući na upit hoće li 14 prioriteta Europske komisije oslabiti poziciju hrvata u BiH, Plenković je kazao:

-Što se nas tiče mi ćemo učiniti sve da položaj Hrvata u BiH ne bude oslabljen nego obrnuto da bude osnažen to radimo stalno i mislim da smo više nego jasno komunicirali o temi važnosti Hrvata u BiH u svim tijelima u okviru Vijeća EU i komunikacije prema Europskoj komisiji. Ono što je važno za BiH je da ostvaruje napredak, svi koji iole razumiju funkciniranje BiH znaju da je pitanje reavnopravnosti ključno da bi se ostvarili rezultati to pokazuju i brojni pregovori i godine koje su iza nas.

Čović: Ključ nesporazuma u SIP-u

Predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović kazao je kako je ključ nesporazuma u BiH odnos prema Središnjem izbornom povjerenstvu. – Tu imamo jako puno problema, mi ovih dana iza zatvorenih vrata pregovaramo s partnerima oko grada Mostara i oko Izbornog zakona, precizirao je.

Hrvatski premijer komentirao je i trenutnu situaciju u BiH.

-Što se tiče političke situacije u BiH naravno da smo zainteresirani, da je pratimo detaljno i pomno, međutim politička situacija je nešto što političke stranke i politički akteri trebaju voditi računa pomno. S te strane nije nikada politika Hrvatske bila da se miješamo u dnevnu politiku, kazao je.

Plenković o migrantskoj krizi

Komentirao je i migrantsku krizu podsjetivši kako je njegov zadnji boravak izvan Hrvatske, do danas u Mostar, bio 2. ožujka i to na granici Grčke i Turske i da je tada s ostalim europskim čelnicima poručio kako se migracijske krize zapadno balkaknske rute mora riješiti na grčko turskoj granici.

– Moram pohvaliti kolegu Mitsotakisa i njegovo ponašanje u odnosu na scenarije 2015. 2016. kad je Cipras bio na vlasti. On nije bio otvorio granicu da je mogao bilo tko šetati kroz Grčku prema državama jugoistoka Europe nego čuva vanjsku granicu Europske unije i to je cijela poanta Europske unije da granicu treba štititi tamo gdje je ona prva, vanjska. Granica između Hrvatske i BiH je naša najdulja granica. Čini mi se da Srbija, BiH i Crna Gora mi ulažemo maksimalne napore da surađujemo. S policijom BiH nastojimo riješiti na zajednički način pitanje migracija. Hrvatske se kao što znate priprema za Shengen, dobili smo zeleno svijetlo od Europske komisije. Što se tiče trenutne migraicjske situacije hrvatske policija ima angažiranih 6000 ljudi. Ja sam više puta kazao da sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi smo dvije susjedne zemlje i takva poruka po nama ne bi bila dobra, ta pitanja možemo rješavati bez fizičke barijere. Ako dobijemo još jednom povjerenje hrvatskih birača to se neće dogoditi ni u budućnosti, kazao je.

Posjet HNK Mostar

Nakon razgovora s liderom HDZ BiH i svečane sjednice Predsjedništva ove stranke kojoj je nazočio hrvatski premijer Plenković sa suradnicima, među kojima su ministrica kulture Nina Koržek Obuljen, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, posjetio je Hrvatsko Narodno kazalište, gdje ga je dočekao ranatelj ove ustanove Ivan Vukoja.

Podsjetimo, u 15.30, kako je najavljeno, hrvatski premijer Plenković nazočit će polaganju kamena temeljca za izgradnju Podravkine Tvornice za preradu rajčica u Kruševu kod Mostara, čime će završiti njegov jednodnevni posjet BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)