SDA ODVLAČI POZORNOST S RESPIRATORA: Optužili HDZ za blokadu institucija, pozvali kardinala Puljića da preispita odluku o misi za žrtve Bleiburga

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

 

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA), na danas održanoj sjednici, usvojio nekoliko zaključaka, a između ostalog, traži se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da osigura novac za pripremu i održavanje izbora, proziva HDZ BiH za “blokadu” rada institucija te poziva kardinala Puljića da preispita odluku o održavanju mise za žrtve Bleiburga.

Očito, SDA se svim silama trudi fokus javnosti skloniti s izvjesnih kriminalnih radnji prilikom nabavke respiratora za FUCZ, a na čijem su čelu ljudi iz SDA.

Zaključci koji su usvojeni su:

– Pozivamo sve političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao europski put Bosne i Hercegovine.

– Podržavamo inicijativu Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna skupina za podršku u cilju ubrzanja europskog puta Bosne i Hercegovine.

– Pozdravljamo poruke sa samita Europske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta europska perspektiva Bosne i Hercegovine.

– Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane s blokadom rada institucija i opstrukcijom inicijative za ubrzani europski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Europska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

– Tražimo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen s Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

– Tražimo od Vijeća ministara da osigura potrebna financijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

– SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da preispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu. Pozivamo građane da neslaganje s održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)