GRUBEŠA O ZAMJENIKU MINISTRA MAHMUTOVIĆU/Tko je on da dijeli lekcije ministru Bevandi, nezakonito je razriješio Moniku Mijić, zastupnicu Vijeća ministara pri Sudu u Strasbourgu

Vrijeme:2 min, 59 sec

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša komentirajući izjave zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice poručuje, “poštujte zakone svoje kuće prije si date za pravo učiti druge o zakonima”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju za javnost koje potpisuje Josip Grubeša, ministar pravde BiH, navodi se da je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović, izjavio je da nije glasao za odluku Ministarstva financija i trezora o povlačenju novca MMF jer je, kaže, nezakonita.

“Tvrdnja je to zamjenika ministra koji je na početku svoje političke karijere i kojem je ovo prvi i ozbiljan politički zadatak. Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja nitko ne zna”, napisao je Grubeša.

Grubeša podsjeća na, kako kaže, nezakonitu smjenu Monike Mijić, zastupnice Vijeća ministara BiH pred  Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, od strane upravo Dževada Mahmutovića.

-Ne ide mu u prilog ni njegovo selektivno poštivanje zakona, pa mu nije bio problem nezakonito razriješiti Moniku Mijić s funkcije vršitelja dužnosti Zastupnika Vijeća ministara BiH, niti ne ispoštovati odluke organa koji su mu ukazivali na tu nezakonitost. Naprosto i ne trepnuvši ostavio je organ uprave bez rukovoditelja, neovlašteno preuzevši na sebe ulogu i ovlasti Vijeća ministara BiH, i tim legalizirao da se smijene svi vršitelji dužnosti na razini BiH jer im je istekao mandat na koji ih je imenovalo Vijeće ministara ili neki drugi organ. Ili se radi o čistom interesu jedne osobe za koju je zamjenik izignorirao politiku za koje se deklarativno izjašnjavaju bošnjačke stranačke, i na taj način stvorio pretpostavke da se jedna ovako značajna državna institucija uruši bez rukovoditelja, stoji u Grubešinom obraćanju javnosti.

Navodi da očito za osobne interese nije svet ni zakon, ni pravilnik, ni odluka Odbora državne službe za žalbe.

“Stručnjak u oblasti kaznenog prava, koja usput kazano s ovom materijom, niti u jednom segmentu nema ama baš nikakve veze, tako sebi daje za pravo da tumači zakone po vlastitom nahođenju i potrebi, što je sve samo nije poštivanje zakona”, ističe Grubeša i dodaje:

-Pored ove nezakonitosti, zamjenik Mahmutović ne staje tu on, bez Vijeća ministara imenuje za vd zastupnika Belmu Skalonjićni i Sandru Malešić za koje je već presudom Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 3 U 023342 16 U od 20.06.2018. godine, utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete, napisao je Grubeša.

Ministar pravde BiH mišljenja je da je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH precijenio svoje političke i profesionalne kapacitete.

“Uvjeren sam da je uvaženi zamjenik ministra nepromišljeno precijenio svoje profesionalne i političke kapacitete , a već ima dovoljno grijeha na sebi te je trebalo prvo da se posavjetuje sa svojim“ stručnjacima“ i riješi nered u svojoj kući i ispoštuje propise iz nadležnosti njegovog resora, pa tek onda dobro promisli hoće li i temeljem kog stručnog i profesionalnog habitusa ocjenjivati rad ministra Bevande i dijeliti lekcije o legalitetu i legitimitetu Ministarstvu financija i trezora, na čijem je čelu ministar Bevanda već drugi mandat, a da ne spominjemo prethodna iskustva i odgovorne funkcije. Očigledno u tom maniru uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema što drugo reći da obrazloži zašto nije glasao za Odluku ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, pogotovo u doba ove krize kada su svima novci više nego potrebni”, napisao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH, u otvorenom pismu za javnost.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)