Zvizdić posjetio bošnjački dio HNŽ-a pa poručio: Nije dobro što Hrvatska plaća liječenje svih građana BiH

Vrijeme:3 min, 19 sec

Proces unitarizacije FBiH nije zaustavljen zbog pandemije korona virusom, nego upravo suprotno – dodatno je ubrzan.

Taman kada pomislimo da nas više ništa ne može iznenaditi od bh. političke kaste, pojavi se Denis Zvizdić da nas demantira. Čovjek koji najbolje sažima sav politički besmisao Bosne i Hercegovine, jer je istovremeno obnašao dužnosti predsjednika Vijeća ministara BiH i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH (čovjek je u sebi spojio izvršnu i zakonodavnu vlast), došao je tako u Hercegovinu odakle je kritizirao to što Hrvatska financijski podržava Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Izjavio je kako nije dobro to što Hrvatska podržava SKB Mostar, ali to ga nije spriječilo da pozdravi činjenicu da se u SKB-u liječe svi građani Hercegovine, bez obzira na nacionalnost. Takve sulude kritike je iznio dok je nosio darove u bolnice i domove zdravlja u većinski bošnjačkim dijelovima Hercegovine. Nije dakle, donio nikakve “darove” bolnici u kojoj se “liječe svi građani Hercegovine”, ali jest kritizirao one koji to čine – Republiku Hrvatsku.

“Došao sam da se uvjerimo u ravnopravan i pravičan rad Vlade HNŽ prema svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Imam činjenicu da je Hrvatska bespotrebno jednostrano uputila financijsku pomoć samo jednoj zdravstvenoj ustanovi u HNŽ, to nije ispravan put, nije dobar način, takva pomoć treba biti ravnomjerno raspoređena jer su pogođeni svi građani. Prema tome takva percepcija je pogrešna, i ne smijemo, pogotovo u ovom trenutku dijeliti ljude po bilo kakvoj etničkoj, nacionalnoj ili bilo kakvoj raspodjeli, jer smo svi na istom brodu. Zbog toga moramo pojačati nivo društvene jednakosti i solidarnosti u cijeloj državi. (…) Mi smo svjedoci činjenice da se svi građani liječe u SKB-u, to je pohvalna stvar, ona je centralna zdravstvena institucija u ovom kantonu i naravno ne postoji prepreka da u narednom posjeti ne posjetim SKB ili donosim pomoć”, kazao je Zvizdić.

No, nije Zvizdić kritizirao Hrvatsku zbog donacije 43 milijuna kuna SKB-u Mostar kako bi se što kvalitetnije suočila s izazovima pandemije korona virusa, nego zato što se uopće ikako i osvrće na probleme s kojima se Hrvati u BiH suočavaju, pa makar bili prouzročeni i korona virusom. I Zvizdić i bilo koji drugi sarajevski političar iskoristit će svaku priliku za napad na Republiku Hrvatsku, bez obzira na povod, samo kako bi obeshrabrila Hrvatsku da ima ikakve veze s bh. Hrvatima.

Naime, dok god je Hrvatska imalo uključena u bh. političke procese, jasno je da neće doći do unitarizacije entiteta Federacija BiH, odnosno do izbacivanja Hrvata iz bh. političke arene. A upravo je to i središnja poruka Zvizdićeve posjete Mostaru, gdje se pokušao lažno predstaviti kao nekakav šef drugim razinama izvršne vlasti u zemlji.

Zvizdić, niti ijedan drugi premijer u zemlji, nema nadležnosti provjeravati rad Vlade HNŽ.

Vlada HNŽ-a odgovara isključivo Skupštini HNŽ-a, odnosno građanima HNŽ-a i revizorskim kućama/institucijama. Zvizdić je, koliko je poznato, građanin Sarajevske županije i nema ulogu nikakvog revizora.

Iako je zaključio kako vlasti u HNŽ-u uravnoteženo vode računa o svim zdravstvenim ustanovama u županiji, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg bi ga trebao podsjetiti kako Zvizdić nije šef županijskim vlastima.

Jedan od ciljeva sarajevske politike je obesmisliti postojanje županijskih vlada, pa i županija uopće, jer su one jedna od glavnih brana totalnom razvlašćivanju Hrvata u BiH. Proces unitarizacije FBiH nije zaustavljen zbog pandemije korona virusom, nego upravo suprotno – dodatno je ubrzan. To se posebno vidi kroz djelovanje Stožera civilne zaštite FBiH koji se pokušava nametnuti kao nadređen ne samo županijskim stožerima civilne zaštite, nego i samim županijskim vladama.

Zbog toga je još važnije da premijer HNŽ-a javno podsjeti tko je komu šef u HNŽ-u.

Istovremeno, dok provjerava rad Vlade HNŽ-a, njegovi suigrači iz bošnjačke političke reprezentacije u Vijeću ministara pokušavaju izbaciti županije iz raspodjele stotina milijuna koje BiH treba povući od MMF-a. Za sad je povlačenje novca zaustavljeno, jer smeta što se unaprijed zna koliko novca trebaju dobiti županije.

Hrvatsko političko vodstvo u BiH moralo bi primijetiti navedene procese i ponuditi neki odgovor koji nije razini folklora.

Jurica Gudelj

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)