NOVE BROJKE: Kina povećala broj umrlih u Wuhanu za 50 posto

Vrijeme:56 sec

 

Kineske vlasti danas su promijenile službeni broj umrlih od covid-19 u Wuhanu, svjetskom epicentru pandemije koronavirusa. Sa službenih 2.579 broj se popeo na 3.869, veći je za 50 posto.

Broj je promijenjen nakon višetjednih nagađanja o tome otkrivaju li kineske vlasti prave brojeve kad je riječ o zaraženima i umrlima od posljedica koronavirusa, a posebno s obzirom na to da se mnoge razvijene države moraju nositi s više od po 10.000 smrtnih slučajeva.

Službeno objašnjenje je dodavanje u statistiku onih osoba koje su preminule, a koje nisu stigle potražiti medicinsku pomoć u zdravstvenim ustanovama. Također, promijenjeni broj opravdava se manjkom kvalitete razmjene informacija s privatnim i privremenim bolnicama.

“Život i ljudi su prioritet. Svaki izgubljeni život nije samo bol za obitelj, već i cijeli grad. Želimo izraziti suosjećanje obiteljima preminulih i našim drugovima medicinskim radnicima koji su se žrtvovali”, stoji u priopćenju kineskih vlasti.

Promjena broja umrlih vjerojatno će izazvati još veće sumnje u službene brojeve koje Kina dostavlja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ukupan broj umrlih u provinciji Hubei sada iznosi 4.512.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori