DO KRAJA GODINE: Tusk najavio izbacivanje Orbanovog Fidesza iz Europske pučke stranke

Vrijeme:58 sec
Čelnik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk u četvrtak je objavio da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

 

– Koliko puta u povijesti smo svjedočili da se političari koriste zakonima donesenima da bi proširili svoje ovlasti? U Njemačkoj vam je to poznato, kazao je bivši predsjednik Europskog vijeća.

Europska unija kritizira Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Parlament u Budimpešti u kojem većinu ima Orbanova stranka Fidesz izglasao je krajem ožujka zakone koje vladi daju iznimne ovlasti. Njime se Orbanu daju otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja, a zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili šire lažne informacije.

Tusk nije otkrio kad će biti idući sastanak EPP-a, natuknuvši da bi to moglo biti najranije u rujnu. Ali tada će naravno doći vrijeme za donošenje odluke, zaključio je Poljak.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)